Vauvan isä ei saa jäädä sairaalaan synnytyksen jälkeen – koronarajoitus ahdistaa synnytyspelkoista Vilma Josefiinaa: "Tuntuu pahalta"

Koronavirustartuntariskin vähentämisen vuoksi synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäoloa sairaaloissa vähennetään merkittävästi. Uudet rajoitukset aiheuttavat monissa synnyttäjissä pelkoa ja pettymystä.

Esimerkiksi kaikki Suomen yliopistolliset sairaalat ovat päättäneet tästä päivästä lähtien siirtyä pandemia-ajan yhtenäisiin rajoituksiin. Tukihenkilö tai puoliso saa edelleen olla mukana alatiesynnytyksessä sen ajan, kun synnyttäjä on synnytyssalissa. Tämä tarkoittaa synnytyksen käynnistymisestä siihen asti, kun äiti ja lapsi siirtyvät osastolle. 

Esikoistaan odottavat Vilma Josefiina ja Juuso saivat tietää rajoituksista Facebookin välityksellä. Tilanne on vähintäänkin ahdistava tuleville vanhemmille.

– Tuntuu pahalta, että evätään isän mahdollisuus osallistua synnytyksen kaikkiin vaiheisiin. Itselle olisi hyvin tärkeää, että puoliso olisi läsnä koko synnytyksen ajan. Kätilö tai kukaan muu ei voi korvata isää, toteaa Vilma Josefiina Karjalainen.

Isä ei voi siis viettää puolisonsa kanssa aikaa ennen synnytyssaliin siirtymistä tai synnytyksen jälkeen. Keisarileikkauksessa tukihenkilö ei voi olla salissa läsnä ollenkaan. Myös synnytystä edeltäviin käynteihin, kuten raskaudenajan ultraan, osallistumista on rajattu jo aiemmin. 

"Oman lapsen syntymä on ainutlaatuinen"

Tilanne ihmetyttää myös tulevaa isää.

– Oman lapsen syntymä on ainutlaatuinen tilanne. Ei voi muuta kuin ihmetellä tätä asiaa. Samaan aikaan kuitenkin Alkot ja kuntosalit voivat olla auki, kun tällaisia rajoituksia asetetaan. Päättäjien kanssa on vaikea olla samalla linjalla, kertoo Juuso Lehmusvyöry.

Vielä hankalamman tilanteesta tekee Vilma Josefiinan synnytyspelko. Uudet rajoitteet ovat suuressa ristiriidassa siinä, minkälaista painoarvoa synnytysvalmennuksessa annettiin puolison osallistumisesta synnytykseen.

– Valmennuksessa painotettiin sitä, miten korvaamaton apu isä on. Tämä on vain pahentanut synnytyspelkoani. Kätilöt kertoivat, että hoitohenkilökunta ei välttämättä pääse heti apuun tarvittaessa. Silloin se on isä, joka on läsnä ja lähellä, Karjalainen sanoo.

Tukihenkilön läsnäolon puuttumisella voi Vilma Josefiinan mukaan olla myös kauaskantoisempia vaikutuksia.

– Uskon, että voi olla haitallista, kun isä ei pääse viettämään vauvan kanssa aikaa heti synnytyksen jälkeen. On hullua ajatella, että synnytyksen jälkeen puoliso joutuu heti kotiin.

"Olet hoitanut hommasi – lähde menemään"

Lehmusvyöry kertoo myös suorasanaisesti, miltä tulevasta isästä tämä tuntuu.

– Sä olet hoitanut hommasi, joten lähde menemään.

Pariskunta toteaa, että kovin yhdenvertaista tämä ei ole. Molemmat toivovat, että siihen löydettäisiin ratkaisu, miten isä voisi olla synnytyksessä mukana alusta loppuun.

– On outoa ajatella, ettei synnytyksen alulla tai lopulla olisi merkitystä. Itse koen, että tarvitsen miehen tukea juuri synnytyksen jälkeen kaikkein eniten.

Rajoituksilla pyritään vähentämään muiden potilaiden, synnyttäjien, vastasyntyneiden ja hoitohenkilökunnan sairastumisriskiä koronavirukseen.

Lue myös:

    Uusimmat