HUS:lta poikkeuksellinen päätös: Isien ja muiden tukihenkilöiden osallistumista synnytykseen rajataan merkittävästi – "ymmärrämme, että tämä on iso asia"

HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo faktoja koronaviruksen tarttumisesta – voiko kuuman veden juominen estää tartuntaa?"Voi helpottaa nieluoireita" 6:15
HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo faktoja koronaviruksen tarttumisesta – voiko kuuman veden juominen estää tartuntaa? "Voi helpottaa nieluoireita"

Synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäoloa vähennetään kaikissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin synnytyssairaaloissa koronavirustartuntariskin vähentämiseksi. Välittömästi voimaan astuva rajoitus on voimassa toistaiseksi.

HUS evää tukihenkilöiltä pääsyn keisarileikkauksiin, synnyttäneiden osastolle sekä Helsingin Perhepesähotelliin synnytyksen jälkeen. Tukihenkilö ei myöskään voi olla enää mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa. Normaalissa alatiesynnytyksessä tukihenkilö voi yhä olla paikalla sen ajan, kun synnyttäjä on synnytyshuoneessa.

– Epidemian levittyä on tullut välttämättömäksi rajata kaikkien sairaalassa olevien määrää hoidon kannalta vain täysin välttämättömiin henkilöihin. Rajauksella suojaamme sairaalassa olevia synnyttäjiä, muita potilaita sekä hoitohenkilöstöä koronavirustartunnoilta. Lisäksi saatamme tarvita synnyttäneiden perhehuoneita useamman äidin käyttöön, HUSin naistentautien ja synnytysten tulosyksikön toimialajohtaja Seppo Heinonen kertoo HUS:n tiedotteessa.

– Päätös tukihenkilöiden läsnäolo-oikeuden rajaamisesta on hyvin poikkeuksellinen ja se tehtiin huolellisen harkinnan jälkeen. Ymmärrämme, että tämä on iso asia synnyttäjille. Emme olisi tehneet rajausta, jos se ei olisi ollut välttämätön potilasturvallisuuden ja henkilöstön suojaamiseksi, Heinonen jatkaa.

"Kertokaa oireistanne"

Suomen hallitus linjasi 16. maaliskuuta, että synnyttäjän mukana voi olla yksi tukihenkilö puolisoa kohden. HUS kertoo nyt joutuvansa tiukentamaan linjausta omien synnytysairaaloidensa osalta. HUS painottaa, että on erittäin tärkeää, että synnyttäjä ja tukihenkilö kertovat ennakkoon rehellisesti mahdollisista ylähengitystieinfektion oireistaan tai altistumisesta koronavirustartunnalle.

– Muistutamme, että jokaisen synnyttäjän tulee soittaa synnyttäjien vastaanottoon aina ennen saapumistaan sairaalaan. Kun tiedämme ennakkoon mahdollisista synnyttäjän ja hänen lähipiirinsä tartuntaoireista, voimme varautua ja tarjota mahdollisimman hyvän hoidon, Heinonen sanoo.

HUS-alueen synnytyssairaalat sijaitsevat Helsingissä Naistenklinikalla sekä Espoon, Lohjan ja Hyvinkään sairaaloissa.

Lue myös:

    Uusimmat