HUS suositteli käyttämään maskia synnytyksessä – näin ylihoitaja kommentoi linjausta: "Tässä on disclaimerina koko ajan se, että..."

HUSin antama synnytyssairaaloiden kasvomaskiohjeistus on herättänyt keskustelua.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri täsmensi tällä viikolla suosituksiaan liittyen kasvomaskien käyttöön synnytyssairaaloissa. Runsaasti keskustelua on herättänyt suositus siitä, että synnyttäjien tulisi käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta myös synnyttäessä. MTV Uutiset Live kävi Naistenklinikalla kysymässä ylihoitaja Katja Koskiselta, mistä oikein on kyse.

Koskinen kertoo, että maskia suositellaan silloin, kun synnyttäjä on sairaalassa. Hän kuitenkin huomauttaa, että se ei lähtökohtaisesti koske tilannetta, jossa synnytys on aktiivisesti käynnissä.

– Tässä on disclaimerina koko ajan se, että jos vointi sen sallii. Silloin, kun oikeasti supistaa tai ponnistaa, maskin käyttö ei ole käytännössä mahdollista, hän toteaa.

– Ponnistusvaiheessa maski ei ole pakollinen, ja oikeastaan käytännössä maskia on ponnistusvaiheessa mahdotonta pitää monestakin eri syystä.

Videolla ylihoitaja Katja Koskinen kertoo myös, millainen maskiohjeistus on synnyttäjän tukihenkilöiden ja sairaalan työntekijöiden osalta.

Mikäli synnyttävä äiti on yhteishuoneessa, jossa on useampi sänky, maskin käyttöä suositellaan, mutta se ei ole välttämätöntä. Ensisijaisesti tartuntoja ehkäistään käsihygienialla ja turvaväleillä.

– Olemme järjestäneet sänkypaikat niin, että turvavälit pystytään säilyttämään.

Lue myös:

    Uusimmat