Huoltovarmuuskeskukselta nyt täysin päinvastainen viesti kohumaskeista: Suuri osa Suomeen tulleista suojaimista edelleen täysin käyttökuntoisia

Liikemies Onni Sarmaste kohutusta suojavarustekaupasta: Tuotteet olivat tilatun mukaiset 3:49
Katso, miten Onni Sarmaste kommentoi suojavarustekauppoja viime viikolla MTV Uutiset Livelle.

Huoltovarmuuskeskus täydentää väliaikaisen toimitusjohtajansa lausuntoja liikemies Onni Sarmasteen myymiin hengityssuojaimiin ja kirurgisiin suu- ja nenäsuojaimiin liittyen. Toimitusjohtaja antoi aiemmin tänään ymmärtää, että Suomeen tulleet suojaimet olisivat täysin käyttökelvottomia.

Huoltovarmuuskeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen kommentoi suojaimia aiemmin tänään Ylelle. Hänen kommenttinsa mukaan suojaimet ovat olleet täysin käyttökelvottomia.

Känkänen totesi Ylen aamussa, että ”tältä se nyt tällä hetkellä näyttää”, kun toimittaja kysyi, ovatko miljoonien suojainkaupat osoittautuneet turhiksi.

MTV Uutiset yritti tavoittaa Känkästä kommentoimaan asiaa Ylen uutisoinnin jälkeen siinä onnistumatta. Känkäsen avustaja kuitenkin vastasi MTV Uutisten lähettämään sähköpostiviestiin.

Hän välitti MTV Uutisille lausunnon, jossa täsmennetään Känkäsen Ylelle antamia tietoja.

Vain pieni osa suojaimista aiheuttanut ongelmia

Lausunnon mukaan Huoltovarmuuskeskus on 16. huhtikuuta saanut palautetta, että yksi malli reilua viikkoa aiemmin Suomeen tulleista kirurgisista suu- ja nenäsuojaimista on aiheuttanut allergisia oireita.

Lausunnon mukaan asiaa tutkitaan tällä hetkellä VTT:n kanssa. Testitulokset tulevat tämän viikon aikana.

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan allergisia oireita aiheuttaneet suojaimet ovat pieni osa NIDY-merkkisiä kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia, joita on tullut Suomeen 7. huhtikuuta Kiinasta.

Huoltovarmuuskeskuksen tuoreen lausunnon mukaan suurin osa suojaimista on edelleen käyttökuntoisia. Suojaimia on jo toimitettu kotisairaanhoitoon ja hoivayksiköihin.

– Suurin osa on ollut täysin käyttökuntoista edellä mainitulle kohderyhmälle (hoivayksiköt ja kotisairaanhoito).

Huoltovarmuuskeskus kertoi viime viikolla julkaisemassaan tiedotteessa, että suojaimia on asetettu käyttökieltoon, kunnes oireita aiheuttaneet yksilöt saadaan tutkittua. Tiedotteessa ei suoraan ilmaistu, mitä suojaimia käyttökielto koskee. Kyse on kuitenkin juuri NIDY-merkkisistä suu- ja nenäsuojaimista.

Lue myös:

    Uusimmat