Huippujournalisti: Negatiivinen uutinen on ansa toimittajalle

Negatiivinen uutinen. Taas. Nykypäivän media pursuaa negatiivisia uutisia niin rikoksista, onnettomuuksista kuin luonnonilmiöistä. Mutta onko negatiivisuus lisääntynyt uutisoinnissa viime vuosina?

Suuri Journalistipalkinto 2011 -ehdokkaat ovat lähes kaikki sitä mieltä, että negatiivisia uutisia on aina ollut.

– Luulen, että uutiset ovat aina olleet negatiiivisia. Muutos huonompaan on aina uutinen, etenkin jos muutos on äkillinen tai iso. Positiivisista muutoksista saa huonommin raflaavia otsikoita, ja ne jäävät myös huonommin mieleen, toteaa Esa Mäkinen, joka on ehdolla Vuoden journalistiksi.

Keskisuomalaisen toimittaja ja ehdokas Vuoden journalistiseksi teoksi -kategoriassa oleva Ilkka Kulmala on samoilla linjoilla. Hän tietää kuitenkin, että kritiikkiä ei tule uutisessa unohtaa.

– Negatiiviset jutut kiinnostavat kuluttajia enemmän kuin positiiviset. Tämä on ansa journalisteille. Onko meillä voimaa vastustaa kiusausta olla muokkaamatta neutraaleistakin asioista negatiivisväritteisiä juttuja? Kritiikkiä pitää olla nykyistä enemmän, mutta sen täytyy olla perusteltua eikä heittomaista ja itsetarkoituksellista roskakasan pintakerroksen kaapimista, Kulmala miettii.

Kysyimme MTV3 Uutisten lukijoilta ja katsojilta asioita, mitä he haluaisivat maamme huipputoimittajilta kysyä. Kysymykset lähetettiin vuoden 2011 Suuren journalistipalkinnon 12:sta ehdokkaalle, joista 11 vastasi. Yhdessä kysymyksistä kysyttiin mielipidettä siihen, miksi uutisista on tullut niin negatiivisia.

Vuoden juttu -kategoriassa ehdokkaana oleva Arja Paananen kertoo, että negatiivisuus tulee toimittajan työn kautta.

– Toimittajan työ perustuu paljolti siihen ajatukseen, että toimittaja haluaa paljastaa yhteiskunnallisia epäkohtia, jotta ne voitaisiin korjata ja ihmisten elämä muuttuisi siten paremmaksi. Siksi kerrottavat asiat ovat usein negatiivisia.

– Journalismi on maailmankäsittämistyötä. Paha tulee silmille, hyvän lähettämät signaalit ovat paljon heikompia ja vaikeammin nähtävissä. Ehkä on niin, että tämä maailmaa pyörii sittenkin vain siksi, että hyviä asioita tapahtuu enemmän kuin pahoja, pohtii Vuoden journalistiksi ehdolla oleva Risto Lindstedt.

Myös Vuoden journalistiksi ehdokkaana oleva toimittaja Anu Nousiainen nostaa negatiivisen uutisen syyksi uutiskriteerit.

– Uutiset ovat aina olleet enimmäkseen negatiivisia. Se johtuu uutiskriteereistä, joiden perusteella toimittajat päättävät, mikä on uutinen. Uutiskriteerejä ovat esimerkiksi aiheen merkittävyys, vaikuttavuus, poikkeuksellisuus, ajakohtaisuus, laajuus ja läheisyys. Toimittajan tehtävä on etsiä epäkohtia, jotta niitä voidaan korjata. Koska uutiskriteerit painottavat äkillisiä muutoksia, journalistit eivät ole hyviä seuraamaan pitkiä hitaita prosesseja.

Negatiivisuus myy paremmin

Lukijat ja myyntiluvut olivat myös yksi syy uutisten negatiivisuuteen, kun huipputoimittajat pohtivat uutisten positiivuutta ja negatiivisuutta.

–Uutiset ovat yhä negatiivisempia, sillä ne näyttävät kiinnostavan ihmisiä enemmän kuin positiiviset uutiset; toisin sanoen ne myyvät paremmin, Kalevan toimittaja Susanna Kemppainen kertoo.

Kysymyksen asettelu, Miksi uutisista on tullut niin negatiivisia, herätti myös mietintää. Vuoden journalistiseksi teoksi -kategoriassa ehdolla oleva Mari Paalosalo-Jussinmäki kysyy suoraan vastakysymyksen.

– Onko? Ainahan maanjäristykset, korruptio ja kolarit ovat olleet uutisia.

Ehdokkaana vuoden journalistiseksi teoksi -kategoriassa oleva Kaleva-lehden päätoimittaja Markku Mantilakin tyrmää ajatuksen negatiivisuuden lisääntymisestä.

– Minusta uutisista ei ole tullut negatiivisia, hän sanoo suoraan.

– Toisaalta - eiväthän kaikki uutiset ole negatiivisia. Uutinen on yleensä poikkeama, ja se voi olla myös positiivinen poikkeama, Vuoden juttu -ehdokas Ami Assulin pohtii.

Suuri journalistipalkinto jaetaan MTV3-kanavalla 21.3. klo 20 alkaen. Suorassa lähetyksessä esiintyvät muun muassa Olavi Uusivirta ja Anna Järvinen. He esiintyvät ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä yhdessä. Gaalan juontavat Ripsa Koskinen-Papunen ja Peter Nyman. Tänä vuonna jaetaan ensimmäistä kertaa myös Yleisön suosikki. Tutustu ehdokkaisiin MTV3 Katsomossa ja äänestä osoitteessa Suurijournalistipalkinto.fi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja