Mainos

HS: Sharia-tuomioistuimia ehdotettu Suomessakin – professori ei näe tarpeellisena

Suomessakin on ehdotettu sharia-tuomioistuimia ratkomaan muslimien asioita Koraaniin nojaavan lain perusteella. 

Islam-asiantuntija, professori Jaakko Hämeen-Anttila sanoo Helsingin Sanomissa, ettei hän näe miksi sellainen pitäisi Suomessa – tai muissakaan länsimaissa – olla.

Lehden mukaan pieni muslimiyhteisö esitti oikeusministeriölle kuusi vuotta sitten lainmuutosta, joka mahdollistaisi sharia-tuomioistuimien perustamisen. Niissä voisi käsitellä esimerkiksi avioeroja islamilaiseen tapaan. Oikeusministeriö ilmoitti, että avioeroihin sovelletaan Suomen lakia riippumatta siitä, mihin uskontokuntaan puolisot kuuluvat.

Sharia-tuomioistuimia on jo käytössä esimerkiksi Britanniassa. Edinburghin yliopistossa työskentelevä Hämeen-Anttila ei näe perusteluja sille, että tuomioistuimia tuotaisiin Suomeen.

– En näe hirveän suurta eroa siinä, millä perusteella avioeron saa, jos puolisot ovat valmiita hakemaan sitä yhdessä. Se on vähän kuin siviilivihkiminen ja kirkollinen vihkiminen: sama asia, mutta kahdella eri tavalla, Hämeen-Anttila sanoo lehdelle.

Yksi olennainen ero sharia-tuomioistuimilla ja suomalaisella järjestelmällä on se, että shari-tuomioistuimeessa kaikki tuomarit ovat miehiä.

Hämeen-Anttila painottaa haastattelussa kuitenkin, ettei sharia-lakia pidä leimata kivikautiseksi.

– Tekee mieli muistuttaa, että naistuomarit ovat meilläkin aika tuore asia. Eikä Suomessa tarvise mennä kovin monta vuotta taaksepäin, kun kumpikin puoliso tarvitsi avioeroon syyn.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar arvioi lehdelle, että muslimit tarvitsevat sharia-lakia täydentämään Suomen lakia. Hänen mukaansa yhdyskunnassa sovitellaan jo nyt paljon sellaisia riitoja, joihin Suomen laki ei puutu millään lailla.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja