Mainos

HS: Puolueet vastustavat listoja eurovaaleissa

Eduskuntapuolueet vastustavat liki yksimielisesti niin sanotun listavaalin käyttöönottoa eurovaaleissa.

Seitsemän kahdeksasta eduskuntapuolueesta ei ottaisi käyttöön niin sanottuja pitkiä listoja europarlamenttivaaleissa, kertoo Helsingin Sanomat. Puolueista vain vasemmistoliitto olisi valmis kokeilemaan listavaalia.

Listavaalia kannattaa muun muassa oikeusministeriön entinen vaalijohtaja Jarmo Törneblom. Eilisessä Helsingin Sanomissa haastatellun Törneblomin mukaan nykyjärjestelmä tekee vaalikampanjoinnista erittäin kallista, kun vaalipiirinä on koko maa. Entisen vaalijohtajan mukaan nykytapa myös suosii julkkisehdokkaita.

Oikeusministeri Johannes Koskinen uskoo kuitenkin lista- ja henkilövaalin yhdistelmän olevan EU-vaaleissa toteuttamiskelpoisempi vaihtoehto kuin puhdas listavaali.

- Lähiaikoina asetetaan kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelmaan liittyvä toimikunta, jonka yhtenä tehtävänä voisi olla vaalijärjestelmien selvittäminen, Koskinen sanoo Uutispäivä Demarin haastattelussa. Koskisen mielestä sekajärjestelmä on realistinen.

Listavaalia käytetään yhdeksässä EU-maassa. Listavaalissa puolueet asettavat ehdokkaansa mieleiseensä järjestykseen. Läpi pääsevät listan kärjen ehdokkaat puolueen koko äänimäärän perusteella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.