HS: Poliisi kertoo, miten voit jymäyttää peltipoliisia oikein kunnolla ja välttyä sakolta – "Jos haluaa ajaa hevosnaamari tai sissipipo päässä, mikäs siinä"

Tietyömailla kuolee vuosittain kolme ihmistä ja loukkaantuu liki 130 – MTV kysyy tienposkessa, miksi hidastaminen on niin vaikeaa 5:49
Katso myös video: Järkyttävä tulos hetkessä: MTV mukana liikennevalvonnassa, 38 minuutissa 70 sakkoa – yhden hurjastelijan kortti hyllylle

Uusi tieliikennelaki antaa enemmän armoa peltipoliisin eli automaattisen liikennevalvonnan yllättämiksi joutuneille autoilijoille. 

Helsingin Sanomat kertoo, että nopeusvalvontakamerat ottavat Suomessa päivittäin 1000-3000 kuvaa. Uusi tieliikennelaki kuitenkin edellyttää, että kuljettaja on voitava tunnistaa kuvasta, jotta liikennevirhemaksu voidaan määrätä. Tämän vuoksi tilanne on muuttunut radikaalisti ja nykyään lähes puolet peltipoliisin ottamista kuvista lentävät suoraan roskiin.

– Rekisterikilven lisäksi kasvojen pitää olla niin selkeät, että kuljettaja voidaan tarvittaessa tunnistaa. Tämä on johtanut siihen, että noin 50 prosenttia kuvista menee poistoon jo esiseulonnassa, poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo HS:lle.

Yksi tuore tapaus on jo tiedossa, jossa kuljettaja vältti liikennevirhemaksun. MTV Uutiset kertoi aiemmin tällä viikolla Kehä III:lla tapahtuneesta tapauksesta, jossa autoilijan ei tarvinnut maksaa liikennevirhemaksua, koska häntä ei voitu tunnistaa peltipoliisin ottamasta kuvasta.

"Hevosnaamari päässä, mikäs siinä"

Pasterstein kertoo lehdelle, että esimerkiksi kasvomaski päässä ajaessaan kuljettajaa ei voida tunnistaa tarpeeksi hyvin, jolloin kuva menee poistettavaksi. Kuva menee poistettavaksi myös, jos kuljettajalla on jonkinlainen muu kasvot peittävä asuste päällään.

– Jos joku haluaa ajaa hevosnaamari tai sissipipo päässä ja kokee sen mukavaksi, mikäs siinä. Itse koen, että jos jotain naamaria täytyy pitää varttia pidempään päässä, niin tuntuuhan se aika ahdistavalta, Pasterstein sanoo lehdelle.

Pasterstein muistuttaa, että tavallista liikennevalvontaa jatketaan kuitenkin tavalliseen tapaan.

Lue myös:

    Uusimmat