Mainos

HS: Lentotulli pysäytti Ukrainaan matkalla olleen aselastin

Suomen tulli on pysäyttänyt Helsinki-Vantaan lentoasemalla lastin ohjusten ohjausjärjestelmiin liittyviä tarvikkeita, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan suuri aselasti oli matkalla Ukrainaan.

Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkosen mukaan lasti paljastui normaalin tullivalvonnan yhteydessä kesäkuun lopulla. Sinkkonen sanoi STT:lle, ettei hän ota kantaa siihen, mitä löytyneet järjestelmät ovat. Tulli odottaa Puolustusvoimilta asiantuntija-arviota lastista lähipäivinä.

Sinkkonen ei myöskään kommentoinut sitä, mistä konttilastillinen oli tulossa. Helsingin Sanomien mukaan aseet olivat matkalla Ukrainaan Kaukoidästä. Sen mukaan lähettäjämaa ei ole Venäjä, Kiina eikä Korea.

- Asia on hyvin keskeneräinen. Aluksi selvitetään, mitä tavara on ja kuka on vastaanottaja. Sen jälkeen jatkamme eteenpäin, Sinkkonen sanoi STT:lle.

Hän huomauttaa, että kyseessä voi olla luvan puuttuminen. Hänen mukaansa Tulli pysäyttää vuosittain muutamia aselasteja, joilla ei ole asiallisia lupia.

- Usein lupa on jäänyt hankkimatta tai ei ole ymmärretty, että sellainen pitää hankkia. Tunnetuin tapaus ovat varmaan Patriot-ohjukset, jotka olivat menossa Etelä-Koreaan. Kun lupa oli järjestetty, ne pääsivät jatkamaan.

Ohjuslaiva Thor Liberty pysäytettiin Kotkan satamaan joulukuussa 2011, koska lastina olleet räjähteet oli lastattu väärin. Samalla huomattiin lastina olleet 69 Patriot-ohjusta, joille ei ollut kauttakulkulupaa. Armeija hävitti räjähdelastin, ja Saksan Etelä-Korealle myymät ohjukset päästettiin myöhemmin jatkamaan matkaansa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.