Mainos

Hormonihoito auttaa vaihdevuosien univaikeuksiin

Estrogeenikorvaushoito parantaa selvästi vaihdevuosi-ikäisen naisen unen laatua. Lääketieteen lisensiaatti Päivi Polo-Kantolan mukaan hormonikorvaushoito auttaa niin tehokkaasti kypsän naisen univaikeuksiin, että hormonihoitoa tulisi määrätä ensisijaiseksi unilääkkeeksi ennen varsinaisia unilääkkeitä.

Polo-Kantolan perjantaina Turussa tarkastettavassa väitöskirjatutkimuksessa oli mukana yli 60 vaihdevuosi-ikäistä naista. Heidän unensa laatua mitattiin sekä kysely- että unitutkimuksella. Tutkimuksessa havaittiin, että estrogeenikorvaushoito helpotti naisten nukahtamista ja teki heidän unestaan yhtenäisempää. Myös liian aikainen aamuherääminen sekä aamu- ja päiväväsymys vähenivät.

Unihäiriöt ja niistä johtuva väsymys ovat melko tavallisia vaihdevuosivaivoja. Polo-Kantolan mukaan arvio on, että unettomuus kiusaa 50-80 prosenttia naisista, joilla on muitakin menopaussiin liittyviä oireita. Niitä ovat unettomuuden ohella muun muassa kuumat aallot, hikoilukohtaukset ja mielialaoireet, kuten masennus ja ärtyvyys Suomessa vaihdevuosiaan elää parhaillaan runsaat 900000 naista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.