Hormonibisnes oikeudessa Tampereella

Syyttäjä vaatii rangaistusta kymmenientuhansien hormonitablettien maahantuonnista ja edelleenmyynnistä.

Laajaa doping- ja lääkevalmisteiden kauppaa puitiin Tampereen käräjäoikeudessa. Aineita on levitetty voimailupiireissä lähinnä pääkaupunkiseudulla sekä Tampereen, Turun ja Porin suunnilla.

Syyttäjä vaatii rangaistusta kymmenientuhansien hormonitablettien ja -ampullien maahantuonnista ja edelleenmyynnistä. Syytettyjä on kaikkiaan 15.

Efedriiniä, testosteronivalmisteita ynnä muita hormoni- ja lääkeaineita on tuotu vuosina 2002-2006 Kreikasta, Espanjasta, Thaimaasta ja Kyprokselta.

Osa aineista on Suomessa kokonaan kiellettyjä. Osa taas on reseptilääkkeitä, joita dopingtarkoituksessa käytetään moninkertaisesti lääkintätarkoitukseen verrattuna.

Liiketoiminnan johtajana pidetty pääsyytetty kiistää syytteet suurimmalta osin. Muista osa myönsi syytteet omalta osaltaan oikeiksi. Jutun suulliselle käsittelylle on varattu kolme päivää.

Syyttäjä vaatii seitsemälle syytetylle vankeutta ja lopuille sakkorangaistusta. Rikosnimikkeinä ovat dopingrikos ja törkeä dopingrikos, salakuljetus, lääkerikos sekä laiton tuontitavaraan ryhtyminen.

Pääsyytetty on tuomittu aiemmin

Syyttäjä vaatii, että pääsyytetyltä ja hänen avopuolisoltaan on perittävä valtiolle kaikkiaan noin 300000 euroa rikoksella hankittua ja siihen liittyvää taloudellista hyötyä.

Kotietsinnässä miehen tallelokerosta löytyi noin 150 000 euroa erisuuruisina seteleinä. Lisäksi hänen autostaan löytyi hinnasto, jossa lueteltiin eri aineiden myyntihintoja sekä euroina että puntina.

Pääsyytetty on vuonna 1998 tuomittu hovioikeudessa lääkkeiden ja hormonien maahantuonnista ja välittämisestä. Laki dopingrikoksista tuli voimaan vuonna 2002, joten aiempi tuomio on annettu salakuljetuksesta ja lääkerikoksesta.

Etelänmatkoilta tuotiin "vitamiineja"

Yksi syytetyistä on syytteen mukaan tehnyt kaikkiaan kuusi etelänmatkaa pääsyytetyn laskuun ja tuonut joka kerta matkalaukullisen hormonivalmisteita. Hän kiisti oikeudessa tienneensä laukkujen todellista sisältöä ja kertoi luulleensa niissä olevan vitamiineja.

Tulli pääsi hormoniliigan jäljille viime marraskuussa, kun mies oli ottanut lentokentältä mukaansa väärän laukun ja jättänyt hormonilaukun jälkeensä. Syyttäjän mukaan on todennäköistä, että kuriireja on ollut muitakin.

Syyttäjä toi oikeuteen muun muassa takavarikoitua sähköpostikirjeenvaihtoa, jota pääsyytetty on käynyt egyptiläisen apteekkarin kanssa. Se kertoo syyttäjän mukaan pitkäaikaisesta liikesuhteesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat