Homoja ei enää potkita pois USA:n armeijasta

Yhdysvaltain armeijassa palvelevien homoseksuaalien oikeudellinen asema muuttuu. Heidän erottamisensa armeijasta seksuaalisen suuntautumisen perusteella käy aiempaa vaikeammaksi.

Puolustusministeri Robert Gates esitteli eilen uudet ohjeet siitä, kuinka homoseksuaalisuutta koskevia tietoja käsitellään jatkossa armeijassa. Nykyisen lain mukaan homoseksuaalit voivat palvella asevoimissa vain, jos he pitävät seksuaalisen suuntautumisensa salassa. Homoseksuaalisuuden paljastuminen johtaa erottamiseen.

Uusien ohjeiden mukaan homot ja lesbot voivat kertoa seksuaalisesta suuntautumisestaan lääkäreille, papeille ja lakimiehille ilman pelkoa potkuista. Ketään ei saa erottaa jatkossa huhupuheiden perusteella, ja epäilyjen käsittely siirtyy korkeiden upseerien käsiin.

Presidentti Barack Obama kannattaa lakimuutosta, joka kumoaisi nykykäytännön kokonaan ja sallisi armeijapalveluksen myös avoimesti homoseksuaaleille. Asiaa koskeva lakiesitys on vireillä kongressissa.

Nykyinen laki säädettiin vuonna 1993. Sen jälkeen 13 000 homoa ja lesboa on saanut lähtöpassit armeijasta seksuaalisen suuntautumisensa takia.

(MTV3 - STT - DPA - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat