Mainos

Hollantilaispoliitikot: "Äänestäkää kyllä"

Hollantilaispoliitikot ovat kehottaneet kansalaisiaan äänestämään keskiviikon neuvoa-antavassa kansanäänetyksessä EU:n perustuslain puolesta.

Hollannin poliitikot ovat myöntäneet, että Ranskan kansanäänestyksen tulos oli isku EU:lle. Hollantilaisia he kehottivat hyväksymään EU:n uuden perustuslain keskiviikon kansanäänestyksessä.

- Olemme pettyneitä, mutta ratifiointiprosessi jatkuu, ja Ranskan kansanäänestyksen tulos antaa yhden lisäsyyn äänestää "kyllä", sanoi Hollannin pääministeri Jan Peter Balkenende viime yönä.

Kristillisdemokraattisen Balkenden hallituskumppanien liberaalien edustaja kehotti niin ikään hollantilaisia hyväksymään EU:n uuden perustuslain.

- Pariisi ei sanele meille, mitä tehdä, sanoi Jozias van Aartsen.

Tuoreimmat mielipidetutkimukset ennakoivat hollantilaisten hylkäävän EU:n perustuslain selvällä enemmistöllä.

Sekä Ranskan että Hollannin kansanäänestykset ovat neuvoa-antavia. Kaikki Hollannin merkittävimmät puolueet ovat kuitenkin luvanneet kunnioittaa kansan näkemystä, jos kansanäänestykseen osallistuu yli 30 prosenttia hollantilaisista.

(MTV3-STT-AFP)

-Kansanäänestys palautti Ranskan vain tavalliseksi jäsenmaaksi muiden joukkoon. EU:ssa mikään ei pysähdy kokonaan, vaan nyt annetaan muiden maiden sanoa oma mielipiteensä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin erikoistutkija Hanna Ojanen.

(Huomenta Suomi 30.05.2005)

Euroopan unionin toimintaan Ranskan äänestystuloksella on sekä poliittisia että käytännöllisiä vaikutuksia, sanoo europarlamentaarikko Alexander Stubb.

(Huomenta Suomi 30.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.