Mainos

Hoitajat rohkaistuivat kertomaan: "En häpeä työtäni - vaan joitain kollegoitani"

MTV Uutisten tutkivan ryhmän viime viikolla julkaistut artikkelit vanhustenhoidosta ovat rohkaisseet hoitajia kertomaan omasta arjestaan.

Erityisesti Jyränkölän palvelutaloissa työskentelevän vastaavan hoitajan Kirsti Kaukosen kokemus on saanut monet lukijat jakamaan omia kokemuksiaan ja näkemiään asioita.

Kaukosen mukaan häntä ja monia muita hoitajia hävettää kertoa, että hoitaa työkseen vanhuksia.

Useat MTV Uutisille lähetetyt kertomukset ovat täynnä väsymystä, ahdistusta ja pelkoa siitä, ettei oma työpanos riitä. Joidenkin kohdalla ahdistus kumpuaa liian tiukoille vedetyistä aikatauluista ja resursseista, toisten piinana ovat laiskat ja jopa ilkeät työkaverit.

"Johto ei halua nähdä tositilannetta"

Esimerkiksi nimimerkillä Tosca kirjoittava entinen hoitaja ei häpeillyt työtään vaan työyhteisöään.

"Esimies ei vaaleanpunaisten lasiensa läpi nähnyt ihan kaikkien työntekijöidensä työnjälkeä. Kunhan työntekijä oli nuori ja nätti, ammattitaidosta ei niin väliä. Erään kerran sai olla korjaamassa tämän nuoren työntekijän jälkiä. Lääkkeiden tuntemuskin ihan alkeellista. Esimies kaveerasi tiettyjen työntekijöiden kanssa ja näin loi omanlaisensa käsityksen sitten toisista työntekijöistä. Yleensä tämä kööri palaveerasi tupakkatauoillansa ja aika usein käytettiin sanaa "savustetaan ulos" jos jokin sijainen ei sitten miellyttänytkään tätä kööriä.

Se, että vanhuksia hoidetaan jossain huonosti voi olla suoraan yhteyksissä tähän. Johto ei näe, tai ei halua nähdä. Asioita peitellään ja hyviä työntekijöitä potkitaan pihalle. Minä lähdin itse ja hoitoalalle en enää havittele."

Inka on vasta aloittamassa työuraansa hoitoalalla, mutta jo nyt joidenkin kollegoiden käytös ja asenne ihmetyttävät häntä.

"Olen tehnyt kotihoitoa reilun vuoden samalla opiskellen terveydenhoitajaksi. Työ on todella kivaa ja antoisaa, kun pitää ihmisistä ja haluaa tehdä työnsä hyvin. Ymmärrän työyhteisön vaikutuksen työntekijän fiiliksiin, mutta tekemällä oman osuuteni hyvin on itselläni hyvä mieli ja asiakkaiden tarpeet tulevat hoidettua hyvin.

Ajoitukset ovat välillä ihan utopistisia, mutta tiedän niissä olevan joustoa. Asiallinen keskustelu esimiesten kanssa johtaa hyvinkin lisätyövoiman hankintaan, jos tekijöitä on tarjolla. Harmittaa kuunnella valituksia työn kiireisyydestä, kun palkka raksuttaa ja porukka vetelehtii toimistolla. Työskenneltyäni vuosia muilla aloilla ei ole koskaan aikaisemmin ollut aikaa istuskella toimettomana kuten näkee hoitoalalla olevan tapana."

Rajuimpia kokemuksia vanhustenhoidosta on joukolla etelähämäläisen kunnan perushoitajien sijaisia, jotka ovat tehneet työtään vuodesta 1995 tähän päivään saakka. 

He eivät ole enää kunnalla töissä, mutta eivät uskalla kertoa kokemuksiaan omilla nimillään. He kertovat olevansa huolissaan omaisistaan, jotka ovat hoidettavina kunnan eri yksiköissä.

"Havaitsimme että ko. säilömö oli ilmapiiriltään täysin sairas, siellä mm uhkailtiin potilaita, potkittiin sänkyjä, joissa oli siis potilaita, vaiennettiin potilaan vaatimuksia mm huutaen uhkaamalla ----- heitettiin peittoja potilaiden silmille ja sanottiin potilaan kuullen kovaan ääneen joutaisi tämäkin jo kuolla, potilaiden oikeita nimiä ei juuri käytetty, laitettiin aamuisin milloin kenenkin hammasproteesit väärään suuhun, annettiin potilaiden maata ulosteissa tunteja kuulemma näin vaippoja säästettiin, hoitohenkilökunta vei ruokakärryistä parhaat palat päältä ja potilaille syötettiin sitten se
vähemmän herkullinen osa mitä jäi, oli vanhuksia joita ei ollut viety ulkoilemaan vuosiin, he eivät näin ollen tienneet mikä vuodenaika oli kyseessä, myöskin hälytys napit kytkettiin ajoittain päältä, koska ei ehtinyt=ei siis huvittanut mennä katsomaan mikä oli hätänä, näitä esimerkkejä valitettavasti olisi vaikka kuinka paljon, mutta lienee nyt jo selvää että lakia rikottiin ja jopa ihmisoikeuksia poljettiin räikeästi." (Toim. huom. Kirjoitusta editoitu lyhyemmäksi)

Kokemuksia vuodeosastolta

Joukon kertomus on poimittu MTV Uutisten kommenttiosiosta. Muutama lukija epäilee, voiko näin raju kertomus olla tottakaan, mutta eräs lukija kertoo saaneensa vastaavanlaista kohtelua ollessaan itse hoidettavana.

"Täysin uskottava kertomus siitä mitä tapahtuu hoitolaitoksessa en epäile paisuttelua jutussa vaan totean olen itse kirjoittanut sen yhden esimerkin kohtelusta minkä sain paska ja kusi vaipoissani kokea. Kiitos kun muutkin uskaltaa avautua.

Kun on itse ollut tilanteessa missä avuttomana vuoteessa maaten on sanonut hoitajalle vaippani vuotaa yli uloste ja virtsa mössöä, sänky on ihan ulosteesta ja virtsasta rähjääntynyt ja ihoni palaa. Mitä teki hoitaja?

Kokeili sänkyni jalkopäästä patjaa puhtaasta kohdasta ja sanoi kuivaltahan tämä tuntuu mitä siinä valitat. Kun vein asian heidän johtajiensa johtajille oli hoitaja itku kurkussa ja joutui pyytämään anteeksi törkeää käytöstään, sitten seuraavana kertana tultiinkin yksin huoneeseen ja kuittailtiin onko nyt kaikki oikein hyvin ettei olis vaan peitto rypyssä tai hieman vinossa, no asia taas eteenpäin ja tulos oli lopulta tämä hoitaja ulos! Tässä omakohtainen esimerkkitapaus jo eletystä elämästä."

Anna-Sofia kertoo kotihoidon asiakkaastaan, joka pelkää joutuvansa kunnalliseen hoitolaitokseen.

"Ajatelkaa niitä vanhuksia, jotka asuvat kodeissaan, ovat erittäin huonokuntoisia, mutta yrittävät pärjätä omillaan mahdollisimman kauan. He eivät ota yhteyttä sossuun tai terveyskeskukseen. He käyvät yksityislääkäreillä pienillä rahoillansa, ettei kuormittaisi yhteiskuntaa. Minulla on yksi sellainen asiakas. Ja hän eilen kauhuissaan kertoi, kuinka mieluummin tappaa itseänsä lääkkeillä, kuin menee vanhainkotiin tai sairaalaan. Hän on nähnyt tv:stä miten vanhuksia kohdellaan... Tämä pistää miettimään... Mitä pitäisi tehdä? Suurin osa hoitajista ovat hyviä ja ammattitaitoisia ihmisiä, mutta joillakin puuttuu empatian tunne kokonaan. Ja se harva välinpitämätön hoitaja pilaa koko yhteisön ja sen kautta alan maineen."

"Häpeä pois hoitajilta – syy täysin päättäjien"

Vanhustenhoidossa työskentelevät saavat MTV Uutisten lukijoilta paljon kannustusta.

Monen mielestä yksittäisen hoitajan, joka yrittää parhaansa vanhusten eteen, ei todellakaan tarvitse hävetä työtään. Syy hoitolaitosten vaikeuksiin on usein esimiehen tai päättäjän, joka ei ymmärrä tai välitä hoitoalan nykytilanteesta.

"Anteron" mielestä puutteellisesta hoitajamitoituksesta tulisi langettaa sakko.

"Syksyyn on turha odottaa, koska kunnat säästävät ja ohjeistus on, että lakia saa rikkoa, kunhan pysytään kohtuuden rajoissa. Tilanne on tulehtunut sen verran, että tulipaloa tuskin saadaan sammutettua muutoin kuin sakkorangaistuksella. Kun hoitajamitoitus on hoidettu, niin sen jälkeen tulisi säännöllisesti keskustella asiakkaiden, omaisten ja hoitajien kanssa keinoista, joilla hoitotyötä voitaisiin kehittää kaikkia tyydyttävään suuntaan. Lisäksi olisi hyvä olla valtakunnalliinen sijaispankki koskien koko hoitohenkilökuntaa, joka olisi reaaliaikainen. Sieltä nähtäisiin alueittain käytettävissä olevat sijaiset. Joskus sijaisten etsimiseen kuluu yllättävän paljon tähdellistä työaikaa. Suosittelisin myös nimetöntä kanavaa, jossa voitaisiin antaa palautetta ja kehittämisehdotuksia vanhusten hoidosta. Nopeita toimenpiteitä tarvitaan, sillä lumipallo on jo kohtuuttoman suuri."

Nimimerkit Tume, Orvokki ja Ilenna sekä useat muut lukijat lähettävät terveisensä hoitajille, jotka yrittävät tälläkin hetkellä tehdä työnsä hyvin paineiden ja kauhutarinoiden varjossa.

"Mielestäni ei syytä hoitajien hävetä! Päin vastoin, tekevät hienoa työtä, jolla on todellinen tarkoitus. Kaikki tietävät, että vanhustenhuollon ongelmat eivät lähde hoitajista vaan järjestelmästä."

"Hoitajien ei tarvitse hävetä! Liian vähän hoitajia ja paljon huonokuntoisia vanhuksia ja pitäisi hoitaa hyvin. Hirveä kiire ja työtaakka, pitäisi ehtiä ja vieläkin ehtiä sitä tekemään. Henkinen paine lisää uupumusta ja kukaan ei ymmärrä johdossa miten hoitaja voi olla uupunut. Haluaisin hoitaa vieläkin paremmin mutta aikaa ei ole."

"Vika on päättäjissä, ei teissä hoitajissa. Ette te voi revetä kymmeneen toimenpiteeseen yhtäaikaa, sen ymmärtää jokainen. Tämä tilanne on niiden "tarpeellisten säästöjen" syytä, joista ovat aikoinaan päättäneet maamme viisaat hallituksen ja eduskunnan jäsenet."


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.