Mainos

Hirvieläinkolarit lisääntyneet

Kolaroinnit hirvieläinten kanssa ovat Tiehallinnon selvityksen mukaan edelleen lisääntyneet. Viime vuonna tieliikenteessä törmättiin hirvieläimeen runsaat 5000 kertaa.

Näin keväällä ongelmana ovat erityisesti vuoden takaiset vasat, jotka harhailevat nyt ensi kertaa omin päin. Yön hiljaisina hetkinä vasoja päätyy asutuillekin alueille, missä ne vauhkoontuvat helposti vilkkaasta liikenteestä. Tienvarsien lehvästön tuuhetessa eläimiä on yhä vaikeampi havaita.

Hirveen törmättiin poliisin ilmoitusten mukaan viime vuonna lähes 1600 kertaa ja peuraan tai kauriiseen yli 3400 kertaa. Lisäksi Paliskuntain yhdistyksen keräämän tilaston mukaan yli 4000 poroa jäi Pohjois-Suomessa auton alle.

Peura- ja kaurisonnettomuudet kasvussa

Onnettomuudet hirvieläimistä suurimman eli hirven kanssa on kannan säätelyllä, valistuksella ja tienpidon turvatoimilla saatu vähenemään lähes puoleen vuosituhannen vaihteen synkistä luvuista. Hirvivaara liikenteessä on toki edelleen merkittävä.

Pienempien hirvieläinten onnettomuusluvut näyttävät sen sijaan kasvavan edelleen jatkuvasti. Peura- ja kaurisonnettomuudet keskittyvät voimakkaasti maan ilmastoltaan leutoon lounaisosaan. Varsinais-Suomen pahimmilla onnettomuusteillä törmätäänkin näihin eläimiin vuosittain keskimäärin jokaisella tiekilometrillä.

Viime vuonna neljä tienkäyttäjää kuoli ja 165 vammautui törmäyksissä hirvieläimiin. Henkilövahinkoluvut ovat kaiken kaikkiaan hieman vuoden takaisia pienempiä. Eläimille törmäykset ovat lähes aina kohtalokkaita. Ulkoisesti vahingoittumattomalta vaikuttava eläin voi menehtyä myöhemmin sisäisiin vammoihinsa. Poliisi järjestääkin yleensä metsästäjävoimin kolarieläinten jäljityksen kärsimyksen lopettamiseksi.

Kuolonkolareita useimmiten illan ja yön tunteina

Vapaaehtoisista autovakuutuksista vakuutusyhtiöt korvasivat toissa vuonna yhteensä yli 7600 hirvieläin- ja porovahinkoa 20 miljoonalla eurolla. Vahinkojen määrä ja korvaussumma kasvoivat kahdessa vuodessa kolmanneksella.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat tutkineet vuosina 2000 - 2007 yhteensä 56 liikenteessä ihmishengen vaatinutta hirvieläinvahinkoa Lähes aina onnettomuus sattui 80 kilometrin tai sitä suuremmalla nopeusrajoitusalueella.

Kuolinonnettomuuksista valtaosa osui iltaan ja yöhön klo 18 ja klo 6 välille. Onnettomuudet jakaantuvat hyvin tasaisesti eri puolille maata.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.