Hienovaraiset merkit voivat paljastaa hengenvaaran – sydänjärjestö kokosi yhteen kansantautien oireet

30 sekunnin tietoisku: Mitä on sydämen vajaatoiminta? 0:32
KATSO VIDEO: Puolen minuutin tietoisku – tällainen sairaus on sydämen vajaatoiminta.

Yhdysvaltain sydänyhdistys (AHA) listaa arvostetussa Circulation-tiedelehdessä ilmestyneessä julkilausumassaan tavallisten sydänsairauksien yleisimpiä oireita. Oireet voivat vaihdella esimerkiksi sukupuolen ja iän mukaan.

Verenkiertoelinten sairaudet ovat yleisin kuolinsyy sekä Suomessa että koko maailmassa. Sen lisäksi, että sairaudet uhkaavat henkeä, niiden oireet heikentävät elämänlaatua. Oireiden tunnistaminen auttaa sairauksien varhaisessa diagnosoinnissa ja hoidossa, jolloin potilaan arki paranee.

Vertaisarvioidussa julkilausumassaan Yhdysvaltain sydänyhdistys listaa sepelvaltimotaudin, sydämen vajaatoiminnan, läppävikojen, aivoinfarktin, rytmihäiriöiden sekä alaraajoja tukkivan valtimotaudin tavallisimpia sekä harvinaisempia oireita.

Tieteellisen todistusaineiston perusteella sukupuoli, ikä ja taudin etenemisaste voivat vaikuttaa oirekuvaan.

– Kaikki eivät välttämättä pidä väsymystä, unihäiriöitä, painonnousua tai masennusta tärkeinä tai sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvinä [oireina]. Tutkimusten mukaan tällaiset hienovaraiset merkit voivat kuitenkin ennustaa sairaalahoitoa vaativia tapahtumia. Meidän pitää laajentaa käsitystämme siitä, mikä lasketaan "merkittäväksi" oireeksi, sydänlääkäri Corrine Jurgens sanoo AHA:n tiedotteessa.

Sepelvaltimotautikohtauksen ja sydäninfarktin oireet

Sepelvaltimotautikohtauksella tarkoitetaan sepelvaltimoiden äkillisestä ahtautumisesta tai tukkeutumisesta johtuvia oireita, kuten sydäninfarktia.

Tyypillinen merkki kohtauksesta on puristava tai epämiellyttävä tunne rinnassa. Tuntemus voi säteillä leukaan, olkiin, käsiin ja yläselkään. Yleisimpiä samanaikaisia oireita ovat hengenahdistus, hikoilu ja kylmän hien nouseminen – harvinaisempia väsymys, pahoinvointi ja huimaus.

Naisilla esiintyy miehiä useammin muita oireita rintakipujen kanssa.

Sydämen vajaatoiminnan oireet

Sydämen vajaatoiminta aiheuttaa sydämen pumppauskyvyn alenemista – artikkelin yltä löytyvältä videolta löydät napakan tietoiskun aiheesta.

Tyypillinen sydämen vajaatoiminnan oire on hengenahdistus ja voimattomuus ruumiillisessa rasituksessa.

Hienovaraisempia merkkejä ovat esimerkiksi ruoansulatuskanavan oireet, kuten vatsakipu, pahoinvointi, oksentelu ja ruokahaluttomuus. Lisäksi voi esiintyä unettomuutta, kipua, masennuksen ja ahdistuksen kaltaisia mielialamuutoksia sekä tiedollisten toimintojen heikentymistä, kuten aivosumua ja muistiongelmia.

Sydäninfarktien tapaan myös sydämen vajaatoiminnassa sukupuoli näyttää vaikuttavan oirekuvaan. Naisilla esiintyy miehiä useammin mielialaoireita, pahoinvointia, sydämentykytystä, ruoansulatuskanavan oireita, kipuja, turvotusta ja hikoilua.

Sydämen läppävikojen oireet

Sydämen läppäviat voivat olla synnynnäisiä tai "hankittuja" esimerkiksi epäterveellisten elintapojen vuoksi. Usein synnynnäisetkin läppäviat kehittyvät merkittäviä oireita aiheuttaviksi vasta aikuisiällä. Läppävika voi johtaa myös sydämen vajaatoimintaan tai keuhkoverenpainetautiin.

Läppävika voi aiheuttaa suorituskyvyn laskua, tykytystä ja hengenahdistusta. Viasta riippuen muutkin oireet, kuten rintakipu ja sydämen tykytys, ovat mahdollisia.

Naisilla läppävikoihin liittyvä hengenahdistus sekä fyysisen suorituskyvyn lasku ovat yleisempiä kuin miehillä, joilla taas tavataan useammin rintakipuja.

Asiantuntija kertoo, millainen elämä odottaa lasta, jolla on synnynnäinen sydänvika. Juttu jatkuu videon alla.

Millainen elämä odottaa lasta, jolla on synnynnäinen sydänvika? 1:57
KATSO VIDEO: Uutisaamussa vieraillut tutkija Emmi Helle kertoo, millainen elämä sydänsairasta lasta tänä päivänä odottaa.

Aivoinfarktin oireet

Aivojen verisuonten tukkeutumisesta johtuva infarkti on hengenvaarallinen tila, joka vaatii välitöntä ammattiapua.

Toispuoleinen toisen tai molempien raajojen toimintahäiriö, tuntohäiriöt, puheentuotannon vaikeudet ja suupielen roikkuminen ovat kaikki hälyttäviä oireita ja syitä soittaa hätänumeroon 112. Aivoinfarkti saattaa aiheuttaa myös sekavuutta, huimausta, tasapainoon ja koordinaatioon liittyviä vaikeuksia sekä näköhäiriöitä.

Erityisesti naisilla voi esiintyä aivoinfarktin yhteydessä harvinaisempia oireita, kuten päänsärkyä, mielialamuutoksia sekä tokkuraisuutta.

Oireet voivat jatkua vielä aivoinfarktin jälkeenkin. AHA suosittelee, että potilaita seurattaisiin ahdistuksen, masennuksen, väsymyksen ja kivun varalta.

Rytmihäiriöiden oireet

Rytmihäiriöissä sydämen kyky kontrolloida sykettä sääteleviä sähköimpulsseja häiriintyy. Häiriöt ilmenevät lisälyönteinä, tykytyksinä, harvalyöntisyytenä tai epäsäännöllisenä sykkeenä.

Muita mahdollisia rytmihäiriön oireita ovat muillekin sydän- ja verisuonisairauksille tyypilliset väsymys, hengenahdistus sekä huimaus. Joillain voi esiintyä myös rintakipuja, pyörtymistä sekä ahdistuneisuutta.

Miehillä rytmihäiriöt ovat naisia useammin oireettomia. Myös vanhuksilla rytmihäiriöt oireilevat todennäköisemmin epätavallisesti tai eivät ollenkaan. Mustilla aikuisilla esiintyy tykytyksiä, hengenahdistusta, suorituskyvyn laskua, huimausta ja rintakipua valkoista väestöä yleisemmin.

Alaraajoja tukkivan valtimotaudin oireet

Alaraajoja tukkiva valtimotauti on yksi valtimonkovettumataudin eli ateroskleroosin tavallisimpia ilmenemismuotoja, jossa verenkierto jalkoihin heikentyy.

Vähän liikkuvilla henkilöillä pitkällekin edennyt alaraajojen valtimotauti voi olla oireeton. Klassisena oireena pidetään katkokävelyä eli toiseen pohkeeseen kävellessä ilmaantuvaa kipua ja epämiellyttäviä tuntemuksia. Pohjetta useammin kipu tuntuu kuitenkin AHA:n mukaan muualla jaloissa, eritoten jalkaterissä ja varpaissa.

Alaraajojen valtimotautiin voi liittyä myös kramppeja, levottomia jalkoja, iho-oireita, väsymystä sekä kipua muualla kuin jaloissa.

Oireileva alaraajojen valtimotauti lisää sydän- ja aivoinfarktien riskiä erityisesti miehillä. Naisilla, vanhuksilla ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvilla sairauteen liittyy usein masennusta. Masennus on tavallisempaa myös vakavasta alaraajojen valtimotaudista kärsivillä.

Naisilla alaraajojen valtimotauti pahenee usein nopeammalla tahdilla ja vaikuttaa näin ollen negatiivisesti elämänlaatuun. Ilmiö voi liittyä siihen, että naiset sekoittavat sairauden oireet nivelrikkoon.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä tekijät lisäävät pitkäaikaissairauksien riskiä.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
KATSO VIDEO: Nämä viisi tekijää altistavat useille eri "perussairauksille".

Lue myös:

    Uusimmat