Hevoset lainsuojattomia Venäjällä

Venäjällä hevoset ovat täysin omistajansa armoilla riittävän eläinsuojelulainsäädännön puuttuessa. Omistaja voi kohdella hevostaan kuinka huonosti tahansa ilman minkäänlaisia seuraamuksia. Etenkin vanhojen tai muuten raihnaisten hevosten kohtalo on usein kova.

Venäjällä oli joitakin vuosia sitten valmisteilla parempi eläinsuojelulaki, joka noudatti Euroopan unionin linjaa, mutta Venäjän silloinen presidentti ja nykyinen pääministeri Vladimir Putin kaatoi lakiesityksen vuonna 2000 käyttämällä veto-oikeuttaan. Kummallista kyllä, kuva hevostaan suukottelevasta Putinista koristi pitkään hänen verkkosivujaan.

Myös maan nykyisen presidentin Dmitri Medvedevin virkaanastujaisten yhteydessä Tshetsheniassa pidettiin hevoskilpailut. Paikan valinta tuskin oli sattumanvaraista monestakaan syystä, ja hevoset ovat aina kuuluneet Kaukaasian asukkaiden elämään.

Hevosten perinteisestä arvostetusta asemasta Venäjällä huolimatta arkitodellisuus on usein aivan muuta.

Makkaratehdas matkan pää

Yleinen käytäntö on se, että loukkaantuneista, iäkkäistä tai muuten ihmiselle hyödyttömistä hevosista tehdään makkaraa, mikä ei sinänsä ole huono vaihtoehto, koska silloin eläimen kärsimykset loppuvat. Sitä ennen hevoset joutuvat kokemaan kovia ahtaissa ja pitkissä kuljetuksissa epämääräisiin teurastamoihin. Samoihin teurashevosten kuljetuksiin lastatataan sekä rikkaiden hienot urheiluhevoset että tavalliset maalaishevoset. Yksityisomistuksessa olevista hevosista Venäjällä 80 prosenttia päätyy lihanjalostuslaitoksiin.

MTV3:n 45 minuuttia -ajankohtaisohjelma on esittänyt sarjan reportaaseja teurashevosten huonosta kohtelusta ja ylipitkistä kuljetuksista Euroopan unionin alueella. Järkyttävät kuvat nostattivat suuren kohun Suomessa, ja asia nousi esille myös muissa Euroopan unionin maissa. Kohun seurauksena Suomessa kerättiin julmia teuraseläinkuljetuksia vastustava addressi, joka luovutettiin eduskunnalle.

Oma lukunsa ovat Moskovan ja Pietarin asfalttikaduilla, usein nuoren hoitajan kanssa kopsuttelevat hevoset, joita tarjotaan lyhyeen huviratsastukseen maksua vastaan. Moskovassa on ratsastusta koskevat määräykset, mutta niistä ei ole apua, koska niiden noudattamista ei pystytä valvomaan. Venäjän rikoslaki kieltää eläinrääkkäyksen, mutta laki on puutteellinen. Esimerkiksi hevosen hakkaamisesta vasaralla lasten ja muiden todistajien nähden seuraa rangaistus, mutta ei siitä, että kuka tahansa ostaa hevosen ja sitoo sen katutolppaan päiväkausiksi ilman vettä ja ruokaa.

Huippuhevosilla kissanpäivät

Suomalainen entinen huippukilparatsastaja Christopher Wegelius, joka on myös tehnyt paljon hevoskauppaa Venäjällä, kertoo, että aivan huipputasolla Venäjällä hevosia osataan hoitaa, kasvattaa ja kouluttaa erinomaisesti, eikä väkivalta kuulu kuvioihin. Wegeliuksen mukaan Venäjällä on edelleenkin jäljellä paljon vanhaa tsaarinajalta peräisin olevaa hevosalan osaamista. Oppi on paljolti peräisin tsaarin hovissa toimineelta ranskalaissyntyiseltä ratsumestarilta James Fillisiltä, joka koulutti muun muassa Mannerheimia Pietarissa.

Wegelius kuitenkin toteaa, että kun rahat loppuvat, osaaminenkaan ei auta. Venäjän hevostalous romahti 1990-luvun alussa, jolloin Neuvostoliitto hajosi. Silloin valtion pohjattomasta kassasta rahoituksensa ammentamaan tottuneet isot valtion hevossiittolat joutuivat suuriin vaikeuksiin ja moni joutui lopettamaan toimintansa. Jotkut niistä ovat kuitenkin alkaneet elpyä ammattitaitoisen, nuorentuneen johdon ansiosta.

Hevosten omistamisesta on jälleen tullut statussymboli Venäjällä niin kuin vanhoina aikoina. Moskovan ja Pietarin lähistölle on noussut kymmeniä uusrikkaille tarkoitettuja luksusluokan ratsastuskeskuksia.

Lue myös:

    Uusimmat