Yhdysvallat antanut Ukrainalle teollisen mittakaavan 3D-tulostimen aseistuksen korjaamiseen – MTV seurasi sotaa 16.9.

Mitä Ukrainan rintamilla tapahtuu nyt ja mitä Putinin ja Kimin tapaaminen merkitsee sodalle? 9:21
Mitä Ukrainan rintamalla tapahtuu nyt, kysyttiin Viiden jälkeen ohjelmassa torstaina.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 16. syyskuuta 2023. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


 

21.03: Yhdysvallat antanut Ukrainalle teollisen mittakaavan 3D-tulostimen aseistuksen korjaamiseen

Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle teollisuuden tarpeisiin suunnitellun 3D-tulostimen, jolla voidaan tehdä varaosia sotilaallisiin laitteisiin.

Uutiskanava CNN kertoo, että kyseinen tulostin on kuorma-auton kokoinen. Sen kerrotaan muuttavan pelin kulkua siinä, miten nopeasti Ukrainan armeija kykenee korjaamaan ajoneuvojaan, rakettijärjestelmiään ja muuta länsimaiden toimittamaa aseistusta.

Yhdysvaltain viranomaiset auttavat ukrainalaisia osien korjaamisessa etäyhteyden avulla. Tulostimen käyttökoulutus saatiin valmiiksi viime viikolla.

17.20:Ensimmäiset rahtilaivat matkaavat kohti Ukrainan satamia viljasopimuksen kaatumisen jälkeen

Ensimmäiset rahtilaivat matkaavat kohti Ukrainaa Mustanmeren viljasopimuksen kaatumisen jälkeen, kertoo maan infrastruktuurista vastaava varapääministeri Oleksandr Kubrakov. Kahden aluksen on määrä viedä Ukrainasta viljaa Aasian ja Afrikan markkinoille.

Heinäkuussa Venäjä ei suostunut jatkamaan sopimusta, joka suojasi Ukrainan satamista lähteviä viljakuljetuksia.

Elokuussa Ukraina julisti perustaneensa humanitaarisen käytävän Mustallemerelle venäläissaarron kiertämiseksi. Viisi alusta on tämän jälkeen lähtenyt Ukrainan satamista.

14.30: Nyt myös Puola kieltää Venäjällä rekisteröityjen henkilöautojen maahantulon

Puolakin kieltää Venäjällä rekisteröityjen henkilöautojen maahantulon

Puolan sisäministerin Mariusz Kaminskin mukaan Puola kieltää Venäjällä rekisteröityjen henkilöautojen maahantulon huomisesta sunnuntaista alkaen. Aiasta kertoi Puolan valtiollinen uutistoimisto PAP uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kielto on uusi osa pakotteita, joita Venäjälle ja sen kansalaisille on asetettu Ukrainan sodan yhteydessä, PAP sanoi Kaminskia siteeraten.

Suomi teki saman päätöksen eilen. Kielto astui voimaan viime yönä.

14.22: Venäjä: Ukrainasta rajan yli tullut lennokki tuhottu

Venäjän puolustusministeriö kertoo sen ilmapuolustusjärjestelmien tuhonneen Ukrainasta rajan yli Belgorodin alueelle laukaistun lennokin.

Aiemmin ministeriö kertoi Venäjän ilmapuolustuksen ampuneen alas kaksi ukrainalaista lennokkia Kalugan ja Tverin alueiden yllä.

Asiasta uutisoi Reuters.

8.27: Pohjois-Korean Kim tapasi Venäjän puolustusministerin Shoigun

Venäjän on arvioitu olevan kiinnostunut ostamaan Pohjois-Korealta ampumatarvikkeita käytettäväksi Ukrainassa.

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin Venäjän-vierailu on jatkunut tänään Vladivostokissa Venäjän Kaukoidässä, jossa hän tavannut Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun. Asiasta kertoo Venäjän valtiollinen Tass-uutistoimisto.

Kimin vierailu Venäjän Kaukoidässä alkoi tiistaina. Keskiviikkona Kim tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Tapaamisessaan Kim ja Putin suitsuttivat maiden suhteita ja yhteistyömahdollisuuksia.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ja asiantuntijat ovat arvioineet, että Venäjä on kiinnostunut ostamaan Pohjois-Korealta ampumatarvikkeita käytettäväksi Ukrainassa. Mahdollinen asekauppa olisi kansainvälisten pakotteiden vastainen.

Pohjois-Korea on Yhdysvaltain mukaan tukenut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa muun muassa ohjustoimituksilla. Yhdysvallat varoitti Pohjois-Koreaa viime viikolla, että se tulee maksamaan hinnan, jos tarjoaa Venäjälle aseita hyökkäykseen Ukrainaan.

Kim poistuu tiettävästi harvoin Pohjois-Koreasta. Ennen Venäjän-vierailuaan hän ei tiettävästi ollut matkustanut koronaviruspandemian alun jälkeen ulkomaille.

8.09: Zelenskyi: Ukraina saa viedä maataloustuotteitaan EU-alueelle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo keskustelleensa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa. Hän kertoo, että ukrainalaisten maataloustuotteiden vientikielto EU-alueelle loppuu. 

Perjantai 15.9.

22.31: Zelenskyi vierailee Valkoisessa talossa ensi viikon torstaina

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapaa ensi viikon torstaina Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Valkoisessa talossa, kertoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

Kyseessä on kaikkiaan Zelenskyin kolmas vierailu Yhdysvaltain presidentin virka-asunnossa ja toinen sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaan alkuvuodesta 2022.

Sullivanin mukaan Bidenin on tapaamisessa tarkoitus vakuuttaa jälleen Zelenskyille Yhdysvaltain jatkavan roolissaan Ukrainan tuen veturina.

Vierailun aikana Zelenskyillä on tapaamisia myös Yhdysvaltain kongressissa. Osa republikaanipoliitikoista on osoittanut epäröimisen merkkejä Ukrainalle annettavan tuen jatkamiselle.

Ennen vierailuaan Washingtonissa Zelenskyi tapaa myös muita maailman johtajia YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa.

(STT)

21.44: Ramzan Kadyrov on kriittisessä tilassa

Tšetšeenijohtaja Ramzan Kadyrov on kriittisessä tilassa, kertoo Ukrainalainen uutistoimisto Ukrinform.

Ukrainan sotilastiedustelun tiedottaja Andri Jusov kertoi asiasta uutistoimisto Ukrinformille. Tiedottajan mukaan Kadyrov on ollut kriittisessä tilassa jo päiviä ja hänen tilansa on pahentunut. 

Ukrinformin mukaan Kadyrovin on väitetty aiemmin olevan koomassa.

46-vuotiaan Kadyrovin olemus on herättänyt spekulaatioitaan hänen terveydentilastaan aikaisemminkin.

Lue myös:

    Uusimmat