Heroiini tuli Turkuun nopeasti ja halvalla

Turun huumekuolemien taustalla on monta selittävää tekijää, mutta päällimmäisenä näyttää olevan nopeus ja laajuus, jolla heroiini tuli Turkuun. Heroiinia on ollut saatavilla helposti, eikä hintakaan ole ollut kokeilujen esteenä. Kun käyttökulttuuria tai aineen tuntemusta ei ole käyttäjäpiireissä ollut, ovat seuraukset olleet dramaattiset. Turun huumekuolemien taustaa tutkii Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES).

Vaikutuksensa huumekuolemiin on ollut myös sillä, että heroiinin markkinoille tulo ja käytön leviäminen on tapahtunut tilanteessa, jossa paikkakunnalla ei ole ollut vakiintunutta heroiinin käyttökulttuuria eikä siihen liittyvää käyttäjätietoa siitä, kuinka aineen riskeihin tulisi varautua. Useissa myrkytystapauksissa henkilöiden kokemus heroiinista on ollut verraten lyhytaikaista. Kuolemaan johtaneita yliannostuksia on sattunut tyypillisissä riskitilanteissa, esimerkiksi heti vieroitushoidon päättymisen jälkeisenä aikana. Kokemattomuus on heijastunut myös epäröintinä ulkopuolisen avun kutsumisessa. Joissakin tapauksissa ambulanssin nopeampi kutsuminen olisi saattanut pelastaa uhrin.

Tutkimusaineistosta nousee esiin myös, että useissa kuolemantapauksissa uhreilta on löytynyt elimistöstä huomattavia psyykenlääkepitoisuuksia. Heroiinin käyttö näyttäisi tulleen osaksi lääkkeiden, alkoholin ja huumeiden sekakäytön mallia. Joissakin ulkomaisissa tutkimuksissa psyykelääkkeenä käytettävien bentsodiatsepiinien yhteiskäyttö heroiinin kanssa on todettu merkittäväksi yliannoskuolemien riskitekijäksi.

Jos tarkastellaan tapausten taustoja, voidaan todeta, että useita kuolemantapauksia luonnehtii uhrien ja heidän kaveripiirinsä elämäntilanteiden sekavuus ja hallitsemattomuus. Toimeentulotuen varassa eläminen ja aktiivinen rikollinen toiminta ovat tavallista. Heroiinin ja sosiaalisen huono-osaisuuden kytkentä on tuottanut tuhoisia seurauksia.

Tässä esitetyt tiedot perustuvat tutkimusaineistoon, jota on koottu keräämällä asiakirjatietoja Turussa vuoden 1999 aikana todetuista huumemyrkytyskuolemista. Tällaisia tapauksia oli Turun yliopiston oikeuslääketieteenlaitoksella kaikkiaan 11. Alle 25-vuotiaita heistä oli yhdeksän. Tutkimusta tehdään Stakesin alkoholi- ja huumetutkimusryhmässä ja se jatkuu edelleen.

Huumemyrkytystapausten lukumäärä Turussa on lisääntynyt huolestuttavasti vuoden 1998 kesästä lähtien. Paikalliset viranomaiset ovat käynnistäneet toimia, joilla on pyritty puuttumaan ongelmaan mm. suuntaamalla poliisin toimintaa heroiinikaupan ehkäisyyn, tiedottamalla käyttäjille yliannostuksen tunnistamisesta ja avun hälyttämisestä sekä käynnistämällä korvaavan lääkehoidon palveluja.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat