Hengenvaarallisesti kuormatun kaivinkoneen kauha iskeytyi auton kylkeen kesken ajon – tällaista jälkeä syntyi

Hengenvaarallisesti kuormatun kaivinkoneen kauha iskeytyi henkilöautoon kesken ajon 1:05
Kuvakooste turmasta avaa, kuinka vaarallinen tilanne oli.

Laittomasti kuormattu kaivinkone aiheutti liikenneonnettomuuden, kun kaivinkoneen kauha iskeytyi kesken ajon henkilöautoon. Oikeus tuomitsi kuljettajan sakkoihin.

Onnettomuus tapahtui helmikuun 2023 alussa Kuopiossa valtatie viidellä.

Mies kuljetti kaivinkonetta lavettiperävaunussa, joka oli kiinnitetty kuorma-auton perään. Mies tiesi jo liikkeelle lähtiessään, että kuorma ylitti sallitun 4,40 metrin korkeuden, sillä hän oli itse mitannut kuorman.

Lavetille ajetun kaivinkoneen puomi ylsi 4,57 metrin korkeuteen.

Kun moottoriliikennetietä edennyt kuljetus saapui tietä ylittävän sillan kohdalle, kaivinkoneen puomi osui sillan reunaan. Törmäyksen voima pyöräytti lavetille kiinnitetyn kaivinkoneen sivuttain, jolloin kaivinkoneen kauha osui viereisellä kaistalla olleeseen henkilöautoon.

Kauhan iskun seurauksena henkilöauto sinkosi keskikaiteeseen ja osui vielä lavettiperävaunuun.

"Vakava terveyden ja hengen vaara"

Henkilöauto ja silta vaurioituivat onnettomuudessa, mutta kuin ihmeen kaupalla kukaan ei loukkaantunut vakavasti onnettomuudessa.

Syyttäjä vaati kuitenkin kaivinkonetta kuljettaneelle 48-vuotiaalle miehelle rangaistusta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vaaran aiheuttamisesta.

– Menettely on ollut omiaan aiheuttamaan vähäistä suurempaa vaaraa toisen turvallisuudelle, sillä ajo on tapahtunut moottoriliikennetiellä, missä on tien yläpuolisia rakenteita, syyttäjä perusteli haastehakemuksessaan.

Lisäksi kuljettaja aiheutti syyttäjän mukaan henkilöauton kuljettajalle vakavan hengen ja terveyden vaaran.

Vastuu kuljettajalla

Lain mukaan ajoneuvo on kuormattava niin, ettei kuorma voi vaarantaa henkilöä, vahingoittaa omaisuutta, laahata maata tai pudota tielle. Vastuu ajoneuvon ja perävaunun kunnosta ja määräystenmukaisuudesta on lähtökohtaisesti niiden kuljettajalla. 

– (Miehen nimi) on ollut tietoinen puomin korkeudesta, koska on kiinnittänyt siihen itsekin huomiota ja mitannut sen. Hän ei ole saanut puomia laskettua alemmas, mutta on lähtenyt silti ajoon. Näin menettelemällä hän on tietoisesti hyväksynyt mahdollisuuden, että kuorma on liian korkea, oikeus totesi ratkaisussaan.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan onnettomuus olisi ollut vältettävissä kaivinkoneen oikealla kuormauksella. Oikeus tuomitsi 48-vuotiaan miehen syyttäjän vaatimusten mukaisesti ja määräsi hänelle rangaistukseksi 60 päiväsakkoa, josta hänelle kertyy maksettavaa 2400 euroa.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat