11-vuotias tyttö kuoli jäätyään vanerilevykuorman alle Helsingissä – syyttäjä vaatii kuljettajalle ankaraa sakkorangaistusta

11-vuotias tyttö menehtyi Helsingissä jäädessään kuorma-autosta pudonneen levykuorman alle – onnettomuuspaikalle tuotu kynttilöitä 0:36
Katso video: Onnettomuuspaikalle oli tuotu seuraavana päivänä runsaasti kynttilöitä nuoren uhrin muistolle. (16.12.2021)

Syyttäjä vaatii ankaraa sakkorangaistusta kuorma-autoa kuljettaneelle miehelle turmassa, jossa 11-vuotias tyttö kuoli Helsingin Pukinmäessä.

Onnettomuus tapahtui joulukuussa 2021, ja sen käsittely alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa. 

Syytteiden mukaan mies pysähtyi tien varteen Pukinmäenkaaressa kiinnittämään paremmin vanerilevylastia, jota hän oli kuljettamassa.

Levykuorma kuitenkin kaatui kesken kaiken tien varteen, ja 11-vuotias tyttö jäi kuorman alle ja kuoli. Syyttäjä nosti kuorma-auton kuljettajaa vastaan syytteet törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta.

Kuljettaja kiistää oikeudessa syyllistyneensä rikokseen.

11–vuotias tyttö jäi kuorma-autosta pudonneen levykuorman alle ja menehtyi Helsingissä 1:28
MTV Uutiset kävi turmapaikalla – tältä siellä näytti (15.12.2021)

Vanerilevykuorma kaatui

Syytteiden mukaan syytetty oli kuljettamassa vanerilevykuormaa rautakaupasta toiseen. Pukinmäessä liikenneympyrässä kuljettaja oli syyttäjän mukaan havainnut, että kuorma liikkui lavalla. Hän pysähtyi tien varteen Pukinmäenkaaressa kiinnittääkseen paremmin kyydissä ollutta vanerilevylastia. 

Levykuorma kuitenkin kaatui kesken kaiken kuorma-auton laitaa vasten hajottaen laidan, ja vanerilevyt kaatuivat tien varteen.

Kuljettaja soitti syytteen mukaan työtoverin avukseen lastin uudessa kuormaamisessa, ja vanerilevyjä kerätessään he huomasivat, että kuorman alle oli jäänyt lapsi. Poliisi kertoi joulukuussa 2021, että turmassa kuollut lapsi oli 11-vuotias.

Syyttäjän mukaan kuljettaja ei ollut huolehtinut kuorman riittävästi kiinnityksestä ja huolimattomuus johti lapsen kuolemaan.

Kuljettaja penää muiden vastuuta

Omassa ennakkovastauksessaan oikeudelle kuorma-autoa kuljettanut mies kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hän kertoo olleensa aiemmin liikennelentäjä ja suorittaneensa hieman ennen onnettomuutta oppisopimuksella kuorma-auton kuljettajan ammattipätevyyden.

Hän vetoaa vastauksessaan muun muassa siihen, että tavarakuljetuksen toimeksiantajalla oli vastuu huolehtia siitä, että kuljettajalla oli riittävät tiedot kuljettamastaan rahdista.

–  (Syytetty) oli kuljettanut aikaisemmin lastu- ja kipsilevypaketteja, mutta ei niin suurikokoisia kuin mistä 15.12.2021 oli kysymys. Hänellä ei myöskään ollut minkäänlaista tietoa siitä, kuinka heikkoja kitka-arvoltaan 15.12.2021 kuljetetut levyt saattaisivat olla, kuljettajan vastauksessa todetaan.

Kuljettajan mielestä lisätutkinta olisi tarpeen, jotta voitaisiin selvittää muiden kuljetukseen osallistuneiden mahdollinen vastuu turmasta.

Lue myös aiemmin aiheesta julkaistut artikkelit: 

Lue myös:

    Uusimmat