Järkyttävä turma Espoossa: Kaivinkone ajoi jalankulkijan yli – nyt tuli tuomio

Järkyttävä onnettomuus tallentui valvontakameraan: Kaivinkone ajoi jalankulkijan päältä 0:41
Video ei herkille: Näin tapahtumat etenivät.

Mies ajoi vahingossa jalankulkijan yli kaivinkoneella Espoossa. Uhri loukkaantui vakavasti.

Tapahtumat sattuivat helmikuussa 2023 kauppakeskus Sellon alueella. Työkoneen kuljettaja oli siirtämässä lumikasaa jalankulkualueella, eikä huomannut työkonetta kuolleesta kulmasta lähestynyttä kävelijää.

Ensin kaivinkone tönäisi jalankulkijan kumoon, minkä jälkeen se ajoi hänen ylitseen. Kaivinkone kulki jalankulkijan alavartalon päältä.

Jalankulkija loukkaantui yliajossa vakavasti. Hän sai leikkaushoitoa vaatineita murtumia muun muassa lantioon ja toisen jalan reiteen, sääreen ja nilkkaan. Lisäksi hän sai useita pinnallisia vammoja ympäri kehoa.

Uhrin vammat vaativat aluksi tehohoitoa ja häntä hoidettiin sairaalassa useita viikkoja.

Liiallinen tilannenopeus

Kaivinkoneen kuljettaja myönsi menetelleensä huolimattomasti. Hän kertoi, että jalankulkija tuli kaivinkoneen eteen "huonoimmasta mahdollisesta suunnasta".

Lisäksi työnkoneen kuljettaja oli määrätty lumensiirtoon pahimman aamuruuhkan aikaan. 

Kaivinkoneessa paloi tapahtumahetkellä varoitusvalo.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus totesi, että kaikki työnkoneen kuljettajan kertoma ilmeni riidattomasti valvontakameratallenteelta. Lähtökohtaisesti liikenteessä ajaminen edellyttää sellaista huolellisuutta, etteivät kanssakulkijat loukkaannu.

Oikeus totesi, että kuljettajan täytyi ottaa huomioon, että jalkakäytävällä voi liikkua jalankulkijoita. Lisäksi hänen täytyi olla tietoinen huonosta näkyvyydestä katvealueelle ja näin ollen myös huolellisesti varautua siihen, että joku voi ilmaantua kaivinkoneen eteen myös kuolleesta kulmasta.

– Tästä huolimatta hän on kuljettanut kaivinkonetta jalkakäytävällä olosuhteisiin nähden liiallisella tilannenopeudella, oikeus totesi ratkaisussaan.

Ei tahallista

Käräjäoikeus totesi työkoneen kuljettajan syylliseksi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja vammantuottamukseen. 

Oikeus totesi, ettei kuljettajan menettely ollut tahallista vaan hän oli huolimaton. Oikeuden mukaan pienempi tilannenopeus olisi voinut estää onnettomuuden.

Oikeus määräsi 41-vuotiaalle mieskuljettajalle rangaistukseksi 45 päiväsakkoa, josta hänelle kertyy maksettavaa 2 115 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat