Kuorma-auto jyräsi lastaan rattaissa työntäneen äidin kuoliaaksi, lapsi pelastui – kaksi syytettyä kertoo kuskin lähteneen liikkeelle "kiukuspäissään"

Syyttäjä vaatii kolmelle miehelle rangaistusta Jyväskylässä tapahtuneesta onnettomuudesta, jossa lastenvaunuja työntänyt äiti kuoli työmaalta lähteneen kuorma-auton alle.

Kovin syytteistä koskee kuolemantuottamusta, josta syytetään purkavaa kuorma-autoa ajanutta miestä. Miestä syytetään myös liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja työturvallisuusrikoksesta. Kahta muuta miestä, vastaavaa työnjohtajaa ja työpäällikköä, syytetään työturvallisuusrikoksesta.

Syyttäjän mukaan kevyen liikenteen kulkua ja turvallisuutta ei ollut paikalla turvattu riittävästi eikä työkoneen käytön turvallisuutta oltu taattu.

Syyttäjä vaatii kuorma-autoa kuljettaneelle miehelle lyhyttä ehdollista vankeusrangaistusta tai tuntuvia sakkoja. Kahdelle muulle vaatimuksena ovat sakot.

Kuorma-auton editse kulkenut nainen jäi alle

Erämiehenkadulla oli ollut käynnissä vesijohtojen ja viemäreiden saneeraus lokakuussa 2018.

Syyttäjän mukaan kuorma-auton kuljettaja oli pysähdyksissä työmaa-alueella suojatien edessä ja lähti liikkeelle varmistamatta reitin esteettömyyttä. Tämän takia hän ei ollut huomannut auton sivustalta tullutta ja kuorma-auton editse kulkenutta naista lastenvaunujen kanssa. Auton lähdettyä liikkeelle nainen ja osittain myös lastenvaunut jäivät kuorma-auton alle. Nainen kuoli.

Kuorma-autoa kuljettanut mies näki asiat toisin. Hän oli mielestään tarkastanut ajoneuvon ympäristön ennen lähtöä ja lähtenyt hitaasti liikkeelle. Auto oli ollut käynnissä kuormauksen purkamisen ajan ja siinä oli päällä hätävilkut.

– [Naisen] eteneminen ajoneuvon eteen välittömästi sen lähtiessä liikkeelle on ollut täysin yllättävää ja ennalta-arvaamatonta. Ilmeisesti osaltaan onnettomuuteen on myötävaikuttanut se, että [naisella] on ollut korvakuulokkeet korvillaan, kuljettajan puolustus kirjoittaa.

Muut syytetyt kuvaavat kuskin toimia "varomattomina ja välipitämättöminä"

Kaksi työturvallisuusrikoksesta syytettyä miestä ovat kuitenkin sitä mieltä, että mies olisi toiminut arvaamattomasti. Aliurakoitsijan omistajana ja toimitusjohtajana toiminut mies oli kahden muun syytetyn mukaan komentanut kuorma-auton kuljettajan pois autosta ja lähtenyt itse välittömästi ajamaan autoa pois työalueelta. Toimintaa luonnehdittiin yllättäväksi.

– Aliurakoitsija, omistaja lähti kiukuspäissään ajamaan kuorma-auton työalueelta komennettuaan kuljettajan pois autosta. Sellaiseen varomattomuuteen ja välinpitämättömyyteen työmaan ja mahdollisten alueella liikkuvien sivullisten turvallisuuden suhteen ei voi varautua, miesten puolustajat kirjoittivat.

Kumpikin miehistä kertoo vahvasta henkisestä kärsimyksestä, jota työmaalla tapahtunut kuolema aiheutti. Toinen kertoo lisäksi irtisanoutuneensa työstään onnettomuuden vuoksi.

Tuomio tapauksesta annetaan 18.5.

Lastenvaunuja työntänyt nainen jäi kuorma-auton alle ja kuoli Jyväskylässä 0:27
Tällainen oli onnettomuuspaikka.

Lue myös:

    Uusimmat