Huterasti kuormattu vanerikuorma romahti, 11-vuotias tyttö kuoli – kuskille tuomio

11–vuotias tyttö jäi kuorma-autosta pudonneen levykuorman alle ja menehtyi Helsingissä 1:28
MTV Uutiset kävi turmapaikalla – tältä siellä näytti (15.12.2021)

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion Helsingin Pukinmäessä lapsen hengen vieneestä vaneriturmasta. Turmassa huonosti kuormattu vanerilevykuorma oli kaatunut lapsen päälle surmaten tämän.

Onnettomuus tapahtui joulukuussa 2021.

Vanerilevyt oli sidottu vain kahdella liinalla. Kun kuorma-auton kuljettaja huomasi ajaessaan kuorman siirtyvän, oli hän pysäyttänyt ajoneuvon lähelle kevyenliikenteenväylää. Kun mies oli suoristamassa vanerilevynippua, oli kuorman kiinnitys ja kuorma-auton laita mennyt rikki kovan pamauksen saattelemana ja osa vanerilevyistä pudonnut maahan.

Kuski soitti kollegansa avuksi painavan vanerikasan raivauksessa. Raivausten edetessä vanerilevyjen alta paljastui lapsen pää ja selvisi, että kuorman alle oli jäänyt ja kuollut lapsi.

Lapsen löydyttyä kuski kollegoineen soittivat hätäkeskukseen. Oikeudessa kuultu turmapaikalle hälytetty poliisimies kertoi kuskin nojanneen paikalla polviinsa nojaamassa ja hokemassa "ei kai siellä ollut joku oikeasti alla".

11-vuotias tyttö menehtyi Helsingissä jäädessään kuorma-autosta pudonneen levykuorman alle – onnettomuuspaikalle tuotu kynttilöitä 0:36
Katso video: Onnettomuuspaikalle oli tuotu seuraavana päivänä runsaasti kynttilöitä nuoren uhrin muistolle. (16.12.2021)

Todistaja: Kuorma oli ”hutera häkkyrä” 

Oikeudessa kuultu todistaja kertoi, että lapsi oli paikalla katsellut kuorma-autoa kiinnostuneena. Itse onnettomuutta hän ei todistanut.

Oikeudessa kuorma-auton kuljettaja kertoi, ettei ollut voinut uskoakaan, että kuorma sortuisi auton ulkopuolelle, saati aiheuttaisi ulkopuolisille vaaraa. Eräs kuorman lastaamiseen osallistunut todistaja taas luonnehti kuormaa "sen näköiseksi häkkyräksi, että hän ei olisi lähtenyt ajamaan sitä" ja luonnehtinut sitä kollegalleen "huteraksi".

Puolentoista tuhannen sakot

Oikeus katsoi, että kuorma-auton kuljettaja ei ollut varmistanut, että kuormassa olleet vanerilevyt on lastattu siten, että kuorma pysyy paikoillaan kaikissa mahdollisissa kiihdytyksissä ja kaarteissa.

Vuonna 1967 syntynyt mies tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta 80 päiväsakon rangaistukseen. Se tarkoittaa hänen tuloillaan 1520 euron seuraamusta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat