Volvon eteen ilmestyi sankka tumma pölypilvi ja sitten rysähti – video näyttää, millaista jälkeä farmariauton ja tiehöylän törmäyksessä syntyi

Maantien laidasta ilmaantui ajoradalle sankka tumma pölypilvi ja sitten rysähti – video näyttää, millaista jälkeä henkilöauton ja tiehöylän törmäys aiheutti 0:59
Video näyttää, millaista jälkeä farmariauton ja tiehöylän törmäyksessä syntyi

Oli marraskuinen päivä, kun kuusikymppinen nainen ajoi farmarimallisella henkilöautollaan maantiellä Kirkkonummella. Etupenkillä kuljettajan vieressä istui mies.

Keli oli hyvä ja henkilöauton kuljettaja ajoi 80 kilometrin tuntivauhtia nopeusrajoitusten mukaan.

Samaan aikaan läheisellä työmaalla eräs 71-vuotias mies istui suurikokoisen tiehöylän ratissa ja ryhtyi peruuttamaan kohti ajotietä. Koneenkuljettaja vilkaisi työmaaliittymää taaksepäin, ajorata hänen takanaan oli autio.

Maantiellä tapahtumapaikkaa lähestyi musta Volvo V70, jonka etupenkeillä istuva kaksikko näki sankan tumman pölypilven ilmestyvän tienreunaan kuin tyhjästä. Matkustajan paikalla istunut mies erotti pilven keskeltä isokokoisen renkaan, sitten rysähti.

Tiehöylän kuljettaja oli pysäyttänyt koneen hetkeksi ja laskenut terän paikoilleen lähteäkseen taas liikkeelle.

Farmariauton oikea etukulma iskeytyi työkoneen renkaaseen. 

Matkustaja loukkaantui vakavasti

Tiehöylän rengas puhkesi törmäyksessä ja vanne vääntyi. Volvon nokka painui reippaasti kasaan. 

Henkilöauton matkustaja loukkaantui vakavasti. Mies sai muiden muassa useita selkärankavammoja, sarjamurtumia kylkiluihinsa ja sisäelinvammoja.

Syyttäjä vaati tiehöylän kuljettajalle rangaistusta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta. Syyttäjän mukaan koneenkuljettaja peruutti ajoradalle ja pysäytti koneen siihen niin, että se aiheutti vaaraa tielläliikkujille.

Henkilöautoa kuljettanutta naista syyttäjä vaati vastuuseen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyttäjän mukaan naisen olisi tien hyvin tunteneena pitänyt tietää, että maantien vieressä on työmaa-alue ja maantiellä liikkuu ajoittain työkoneita.

Tästä syystä naisen olisi pitänyt sovittaa vauhtinsa sellaiseksi, että hän voi pysäyttää auton tarvittaessa turvallisesti.

Äkkinäinen tilanne

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus totesi 71-vuotiaan tiehöylän kuljettajan syylliseksi siihen, mistä syyttäjä vaati hänelle rangaistusta. Oikeuden mukaan mies ei toiminut kuitenkaan tahallisesti vaan onnettomuuden aiheutti hänen huolimattomuutensa.

Oikeus oli syyttäjän kanssa eri mieltä henkilöautoa kuljettaneen naisen syyllisyydestä. 

Onnettomuuspaikkaa oli edeltänyt noin sadan metrin suora tieosuus, jota seurasi mutka. Työmaaliittymä, josta tiehöylä peruutti ajoradalle jäi piiloon tiheän pusikon ja metsän taakse niin, että työmaaliittymää oli vaikea havaita.

Lisäksi tiehöylä oli peruuttanut maantielle täysin yllättäen ja ehtinyt olla pysähdyksissä vain hetken ennen törmäystä. Oikeus katsoi, ettei henkilöauto ollut todellisuudessa turvallisesti pysäytettävissä näin äkkinäisessä tilanteessa.

Näistä syistä oikeus hylkäsi syytteen naisen osalta.

Onnettomuus tapahtui marraskuussa 2021.

Oikeus määräsi 71-vuotiaan miehelle rangaistukseksi 35 päiväsakkoa, joista hänelle kertyy maksettavaa 1890 euroa.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat