Helsinkiläiskoulussa käynyt "Koneen" hissihuoltaja paljastui 16-vuotiaaksi huijariksi – aiheutti turvallisuusriskin

16-vuotias teinipoika tunkeutui Helsingin Oulunkylässä sijaitsevaan kouluun ja esiintyi hissihuoltajana. Helsingin hovioikeus piti voimassa nuorukaiselle luetun tuomion julkisrauhan rikkomisesta nuorena henkilönä. 

Tuomioon johtanut erikoinen tapahtumaketju sai alkunsa tammikuussa 2022, kun teinipoika sai haltuunsa KONE Oy:n työntekijöille tarkoitetun avaimen koulun avainputkesta. Avainputki oli heikosti lukittu.

Seuraavana päivänä poika tuli koululle KONE Oy:n logoin koristeltuun lippalakkiin ja takkiin sonnustautuneena. Mukanaan hänellä oli työkaluja.

Poika meni avaimella koulun hissin konehuoneeseen ja ryhtyi käsittelemään hissiä työkaluilla. Hän myös otti hissin virallisen huoltokirjan ja teki siihen merkintöjä. 

Jossain vaiheessa koulun työntekijä tunnisti pojan. Poika kertoi aikuiselle olevansa töissä. Se ei ollut totta. 

Selitys ei myöskään mitä ilmeisemmin mennyt läpi, sillä tapahtuneesta tehtiin rikosilmoitus. Käräjillä syyttäjä vaati pojalle rangaistusta julkisrauhan rikkomisesta nuorena henkilönä. 

Kiisti rikoksen

Poika kiisti syytteen tai tunkeutuneensa oikeudettomasti mihinkään, kuten syytteessä väitettiin.

Hän kertoi vain korjanneensa hississä olleen vian ja puolustautui sillä, että oli myöhemmin korvannut koululle hissin tarkistamisesta koituneet kulut. 

Käräjäoikeuden mukaan pojan tempauksesta aiheutui haittaa. Koululla oli perusteltu syy pelätä hissin turvallisuuden puolesta ja myös tarve huoltaa tai tarkastuttaa laite tapahtuneen jälkeen.

Käräjäoikeus katsoi myös, että nuorukainen oli valmistautunut tekoon ennalta, sillä hänellä oli mukanaan valeasu ja työkaluja. 

Osittain tempaus kuitenkin laitettiin pojan "iästä johtuvan ymmärtämättömyyden" piikkiin. Pojan eduksi katsottiin myös, että hän oli sopinut asian koulun kanssa ja suostunut maksamaan aiheuttamansa kulut. 

Sakkorangaistus

Käräjillä poika tuomittiin julkisrauhan rikkomisesta nuorena henkilönä. Rangaistuksena oli 40 päiväsakkoa, joista jää pojan tuloilla maksettavaa 240 euroa. 

Poika myös menetti rikoksentekovälineensä valtiolle. Mukana olivat hissiyhtiön logoin koristellut vaatteet sekä mukana olleet työkalut. 

Poika valitti tuomiostaan hovioikeuteen, mutta hovioikeus ei muuttanut tuomiota merkittäviltä osin. Hovi määräsi osan työkaluista palautettavaksi takaisin pojalle, sillä kaikkia ei ollut käytetty rikoksen tekemiseen.  

Hovioikeudessa poika kertoi, että hänen oli ollut tarkoituksenaan vain hauskuuttaa kavereitaan. Hän myös kertoi harrastaneensa tekniikkaa ja myös aiemmin olleensa seuraamassa hissien korjausta. Tällä ei hovioikeuden mielestä ollut väliä.

Myös hovioikeuden mukaan poika aiheutti vähintäänkin potentiaalisen turvallisuusriskin.

Lue myös:

    Uusimmat