Teekkareiden vappujuhlat alkoivat jo kolme viikkoa sitten: "Sellaista yhteisöllisyyden rakentamista"

Wappu on teekkarille juhlista jaloin 11:07
Katso videolta opiskelijoiden koko haastattelu ja vapputunnelmat.

Vappu merkitsee yhteisöllisyyden tunnetta ja yhteenkokoontumista opiskelijoiden keskuudessa. Etenkin teekkarelle vappu on tärkeä tapahtuma, jolla on jo pitkät perinteet.

Tänään juhlitaan etenkin opiskelijoiden suosimaa juhlapäivää. Teekkareilla, eli yliopistoissa tekniikkaa tai arkkitehtuuria opiskelevilla, vappu alkaa perinteisesti jo ennen huhtikuun puoliväliä ja huipentuu vappuaaton rientoihin. Turun yliopiston teekkariopiskelija Sini Kylä-Kaila kertoo Huomenta Suomen lähetyksessä, että Turun yliopiston teekkareilla vappu alkoi kymmenes huhtikuuta. Vapun tärkeys johtuu Kylä-Kailan mukaan juhlan yhteisöllisyyden tunteesta. 

– Vappu on sellainen kokoontumisen ja yhteisöllisyyden aika. Teekkarit ovat aina olleet tosi vahvasti yhteisö, Kylä-Kaila kuvailee.

– Vappu on sellaista yhteisöllisyyden rakentamista, Joona Lipponen Aalto yliopistosta täydentää.

Vappulehtien sisältöä siivottu

Teekkarikulttuurilla on pitkät perinteet ja se kulminoituu vappuun. Siihen kuuluu muun muassa teekkarien painattamat vappulehdet, jotka sisältävät roisiakin huumoria. Monille on jäänyt lehdistä tietynlainen ronski kuva, sillä aikaisemmin ne sisälsivät sovinistista ja jopa rasistista huumoria. Nykyään lehtien sisältöä on puhdistettu nuorten toimesta.

– Kyllä huumori kulkee aina ajan mukana. Sitä siivotaan ja puhdistetaan minkä voi. Eihän sille voida mitään, mitä aikaisemmin on ollut, mutta me nuoret ketkä sitä hommaa nykyään tehdään, tehdään aina ajan mukana, Lipponen sanoo.

– Sen myötä, kun meitä naisia on tullut vappulehtien toimitukseen enemmän, niin ainakin ne sovinistiset läpät ovat  jääneet vähemmälle, Kylä-Kaila kertoo. 

Kylä-Kailan mukaan teekkarilehtien luonteen ja sisällön muuttumisesta on tullut lähinnä hyvää palautetta, mutta joitakin soraääniä on kuulunut. Hän kertoo, että niitä on kuitenkin aika vähän. 

Tempaus järjestetään juhlavuoden kunniaksi

Lipponen kertoo, että historiassa teekkarit ovat toteuttaneet erilaisia tempauksia, joista ensimmäinen toteutettiin sata vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi teekkarit järjestävät tänä vuonna tempauksen, jonka teema on vapaaehtoistyön tärkeys suomalaisessa yhteiskunnassa. 

Tempausten tarkoitus on kiinnittää suuren yleisön huomiota johonkin opiskelijoiden mielestä tärkeään aiheeseen tai yleiseen ongelmaan. 

Viimeisin tempaus järjestettiin vuonna 2016. Tällöin opiskelijat halusivat nostaa valtakunnalliseen keskusteluun peruskoulutuksen tärkeyden. Tempauksessa opiskelijat vierailivat viikon aikana jopa lähes 1 500 peruskoulussa.

Näin suomalaiset aikovat viettää vappua 2:21
Katso video: näin suomalaiset aikovat viettää vappua.

Lue myös:

    Uusimmat