Helsinkiin uusi lastensairaala vuonna 2017? Näin Lastenklinikan toiminta muuttuu

Helsinkiin pitäisi valmistua uusi lastensairaala vuonna 2017. Lopullisia päätöksiä rahoituksesta ja sijainnista ei ole vielä tehty, mutta jos hanke onnistuu, entistä suurempi määrä Lastenklinikan potilaita saa hoitoa sisäilmaltaan terveessä ja tilavassa talossa. Lasten vanhemmatkin mahtuvat nukkumaan muualle kuin lattialle.

Helsinkiin valmistunee uusi lastensairaala vuonna 2017. Periaatepäätöksen teki Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus.

– Projekti on nyt hankeselvitysvaiheessa. Suunnittelemme hyvin aktiivisesti lastentautien asiantuntijoiden kanssa, millainen 2020-luvun lastensairaala tulee olemaan. Toiminnan ennustaminen kymmenen vuotta eteenpäin on aikamoisen haasteellista, koska lääketiede kehittyy koko ajan, Lastenklinikan poliklinikan osastonylilääkäri Pekka Lahdenne sanoo.

Selvää on, että muutoksia tulee.

– Emme missään nimessä vain siirrä vanhoja toimintatapoja uusiin ja suurempiin tiloihin. On olennaista, että käyttöön otetaan nykyaikaiset toimintamallit.

Potilashotelli yöpymisiä varten

Millaisia nuo toimintamallit käytännössä ovat?

– Viimeisimmät laatuvaatimukset täyttäviä. Niihin kuuluvat lääketieteelliset standardit, lasten oikeudet sekä vanhempien mahdollisuus osallistua hoitoon, Lahdenne sanoo.

– Tähtäämme esimerkiksi siihen, että vanhempien on tulevaisuudessa mahdollista yöpyä vuodeosastoilla.

Lahdenne kertoo, että yöpymisiä varten rakennetaan myös potilashotelli.

– Tavoitteena on, että vuodeosastoilla hoidetaan jatkossa vain potilaita, joiden sairaus todella vaatii osastolla yöpymistä. Potilashotellissa puolestaan yöpyvät sellaiset kauempaa tulevat potilaat ja heidän vanhempansa, jotka tarvitsevat paljon päiväsaikaisia tutkimuksia, mutta eivät yöllistä hoitoa.

Uusia toimintoja

Uuteen sairaalaan siirtyvällä Lastenklinikalla vastataan entiseen tapaan HUSin metropolialueen lasten erikoissairaanhoidosta sekä joistakin lastentautialan valtakunnallisista vastuista.

– Muun muassa lasten elinsiirrot, vaikeimpien sydänvikojen hoito, lasten avosydänkirurgia kokonaisuudessaan ja valtaosa luuytimen siirroista on valtakunnallisesti keskitetty Helsingin Lastenklinikalle. Nämä toiminnot tulevat ilman muuta mahtumaan uusiin tiloihin, Lahdenne sanoo.

Uusiin tiloihin siirretään kuitenkin myös potilaita, joita on aiemmin hoidettu muualla.

– Esimerkiksi tähän asti Töölön sairaalassa toiminut, pääosin lapsiin keskittyvä huuli-suulakihalkiokeskus muuttaa uuteen lastensairaalaan, samoin lapsipotilaat, joille tehdään päiväkirurgisina nukutustoimenpiteinä korva- tai silmäleikkauksia.

– Lastenklinikalla tullaan hoitamaan myös aivan tavallisia, sairaalahoitoa vaativia lastensairauksia. Niistä huolehtii päiväaikainen, polikliininen toiminta, Lahdenne sanoo.

Rahoituksesta neuvotellaan

Uuden lastensairaalan on arvioitu maksavan noin 150 miljoonaa euroa. Rahoitusneuvottelut ovat käynnissä.

– Ensisijaisesti kyseessä on HUSin hanke. Myös valtion osallistuminen on mahdollista. Hiljattain perustettu Uusi Lastensairaala 2017 -yhdistys voi kansalaiskeräyksen avulla tuoda hankkeeseen myös yksityistä rahaa.

Asemakaavamuutoskin on vielä käsittelyssä.

– Tulevan Lastenklinikan sijaintia ei siis ole millään tavalla vielä sinetöity.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja