Ahdas ja homeinen Lastenklinikka menettää työntekijöitä ja yövyttää vanhemmat lattialla – "En tiedä, kuinka pärjäämme"

Lastenklinikka kärsii kosteusvaurioista ja ahtaudesta. Henkilökunta sairastelee ja lapsipotilaiden vanhemmat nukkuvat lattialla. Osastonylilääkäri Pekka Lahdenne ei tiedä, kuinka uuden sairaalan valmistumiseen asti pärjätään.

Lastenklinikan toimintaa hankaloittaneet ja eri paikkoihin hajauttaneet kosteusongelmat eivät ota loppuakseen.

– Kosteusvauriot näyttävät jopa lisääntyneen. Toimimme edelleen suurimmaksi osaksi alkuperäisissä tiloissa, mutta kokonaisia osastoja on myös jouduttu sulkemaan. Evakkoon on lähdetty toisiin tiloihin, Lastenklinikan poliklinikan osastonylilääkäri Pekka Lahdenne sanoo.

Moni hoitaja ja lääkäri on sairastunut ja sairauslomat lisääntyneet.

– Joudumme koko ajan etsimään uusia sijoituspaikkoja työntekijöille, jotka eivät enää terveytensä takia voi työskennellä Lastenklinikalla. Heitä on siirtynyt muun muassa Jorvin sairaalaan ja Peijaksen lastenpoliklinikalle. Tämä luo synkän varjon toiminnallemme.

Vanhemmat yöpyvät lattialla, jos siinäkään

Lastenklinikan osastot kärsivät myös ahtaudesta.

– 1940-luvulla suunnitellut tilat soveltuvat huonosti tai eivät ollenkaan nykyaikaiseen lastensairaalaan. Tarvitsemme paljon enemmän tilaa niin teknologian myötä kehittyneitä laitteita ja hoitovälineitä kuin pienten potilaiden vanhempiakin varten.

Lahdenne sanoo, että nykyään oikeastaan missään Lastenklinikan huoneessa ei ole kiinteitä tiloja vanhemmille.

– Jotkut lastensa luona yöpyneet vanhemmat ovat joutuneet nukkumaan kenttävuoteessa tai patjan päällä lattialla. Sekään ei tosin ole aina mahdollista, sillä tilat eivät kaikissa huoneissa yksinkertaisesti riitä.

Vastasyntyneiden teho-osasto Naistenklinikalle

Tällä hetkellä osa Lastenklinikasta toimii viereisessä rakennuksessa, Lastenlinnassa.

– Tosin sinnekin on ilmaantunut samoja kosteusongelmia, Lahdenne sanoo.

Naistenklinikan kiinteistöäkin on käytetty ja tullaan käyttämään.

– Osa Lastenklinikan poliklinikkatoiminnasta siirretään sinne tiloihin, joille ei tällä hetkellä ole muuta käyttöä. Tällaiset järjestelyt ovat kuitenkin aina hyvin hankalia.

Vastasyntyneiden teho-osasto siirtyy kokonaan Naistenklinikalle, koska sen on hyvä sijaita synnytyssalien välittömässä läheisyydessä.

– Vuonna 2015 valmistuva uudisrakennus rakennetaankin synnytyssalien päälle. Tällä hetkellä vastasyntyneiden teho-osasto sijaitsee tilapäisissä tiloissa. Alkuperäiset tilat oli pakko sulkea viime keväänä ilmenneiden isojen kosteusongelmien takia, Lahdenne sanoo.

Parakkiin?

Uuden lastensairaalan, jonne Lastenklinikka siirtyy, on määrä valmistua vuonna 2017.

– En osaa sanoa, kuinka pärjäämme sinne asti.

– Poliklinikan vastaanottotoiminnalle kartoitetaan tällä hetkellä myös muita väliaikaisia tiloja. Muualla Suomessa on käytetty esimerkiksi tilapäisiä parakkeja. Pirstaleisuus kuitenkin haittaa aina toimintaa, Lahdenne sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja