Arkkiatri: Nämä lääketieteen edistysaskeleet jäivät mieleen

Arkkiatri Risto Pelkonen toimi lääkärinä noin 40 vuotta. Sen aikana työ ehti muuttua paljon. Suurina edistysaskelina hän pitää esimerkiksi sydämentahdistimia ja verensokerin kotimittausta.

Risto Pelkonen oli apulaislääkärinä yliopistoklinikalla, kun Suomessa laitettiin potilaalle ensimmäistä kertaa sydämentahdistin vuonna 1960.

– Se oli suuri mediatapahtuma. Vaikka en itse ollut sydänlääkäri, hoitavana lääkärinä sain seurata asiaa hyvin läheltä. Jos potilas ei olisi saanut tahdistinta, niin huonosti olisi käynyt. Nykyään tahdistimien asennus on jo arkirutiinia, Pelkonen sanoo.

– Sydän- ja varaosakirurgia, kuvantaminen ja syövän hoito ovat kaikki olleet suuria edistysaskelia.

Pelkonen kertoo, että uusien lääkkeiden ja leikkausmenetelmien rinnalla esimerkiksi verensokerin kotimittauksen kehittäminen oli tärkeä asia diabeetikoille.

– Sokeriliuska ja kotimittari, jolla jokainen saattoi itse mitata verensokerin täsmällisesti, teki potilaasta omatoimisen. Hän saattoi itse muuttaa hoitoaan ja vapautui siten lääkärin ja muun hoitoryhmän kahleista. Tämä vaikuttaa pikkujutulta, mutta oli oikeasti todella suuri, Pelkonen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat