Helsingin pormestari Jan Vapaavuori yllättyi koronaviruksen leviämisestä kaupungin kielivähemmistöissä: "Tilanne näytti alussa paljon paremmalta”"

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo MTV Uutisille yllättyneensä, miten nopeasti koronatartunnat kasvoivat kielivähemmistöjen keskuudessa. 

Helsingin kaupunki tiedotti aiemmin tällä viikolla, että somalinkielisten helsinkiläisten koronavirustartunnat ovat kasvaneet.

Pormestari Jan Vapaavuoren mukaan kaupunki on käynyt läpi kaikki kielivähemmistöt ja joidenkin muidenkin kuin somalinkielisten ryhmien osalta on havaittavissa poikkeamaa verrattuna keskiarvoon. 

– Luvut eivät ole olleet kuitenkaan yhtä suuria, mikä aiheuttaisi syytä suurempaan huoleen. Niin pitkään, kun ne eivät poikkea olennaisesti keskiarvosta, emme näe perustetta tiedottaa asiasta, pormestari toteaa. 

Vapaavuori kertoo kaupungin tiedostaneen jo aikaisessa vaiheessa mahdolliset haasteet, mitkä voisivat edesauttaa koronaviruksen leviämistä asukkaiden keskuudessa. 

Tiedotusta tehdään muun muassa venäjän, somalin ja arabian kielillä. Tämän lisäksi monikielisyyttä painotetaan myös sosiaalisessa mediassa. 

Tutkimuksia pitää jatkaa

Aikaisesta reagoimisesta huolimatta tilanteen syntymistä ei pystytty estämään. 

– Kyllä se vähän yllätti, sillä tilanne näytti alussa paljon paremmalta. Meillä oli muutama viikko, jolloin maahanmuuttajataustaiset ryhmät eivät erottuneet tilastoissa. Se tuli pyräyksenä hieman ennen pääsiäistä, Vapaavuori toteaa. 

Vielä tässä vaiheessa Vapaavuori ei lähde pohtimaan, miksi juuri somalinkielisen väestön keskuudessa koronavirus pääsi leviämään. Hän painottaakin, että tutkimusta on jatkettava myös koronavirustilanteen jälkeen. 

–  Tällaisessa kriisissä pitää kerätä kokemuksia siitä, missä on onnistuttu ja missä ei, ja minkälaisia ongelmia on syntynyt. 

Lue myös:

    Uusimmat