Somalinkielisten koronatartunnat rajussa nousussa Helsingissä – sama ilmiö havaittiin aiemmin Tukholmassa

Koronatartunnan voi saada jopa 10 metrin päästä - tutkija kommentoi uusimpia tietoja koronasta 6:52
Koronatartunnan voi saada jopa 10 metrin päästä.

Somalinkielisillä helsinkiläisillä on todettu jo lähes 200 koronavirustartuntaa, Helsingin kaupunki tiedottaa.

Tartunnat ovat selvässä kasvussa, ja somalinkielisen väestön osalta 1,8 prosentilla on todettu koronatartunta. Helsinkiläisillä tartuttavuussuhde on kokonaisuudessaan 0,2 prosenttia.

– Pidän hyvin huolestuttavana tartuntojen viimeaikaista leviämistä kielivähemmistöjen keskuudessa. Tilanne vaatii eri toimijoiden yhteistyötä, monikielisten palvelujen kehittämistä edelleen ja tehokasta kohdennettua viestintää. Keskustelemme parhaillaan muun muassa Somaliliiton kanssa myös uusista toimista tilanteen parantamiseksi. Tässä tarvitaan myös pääkaupunkiseudun yhteistyötä, koska tilanne tuskin rajautuu Helsinkiin, pormestari Jan Vapaavuori kertoo tiedotteessa.

Jo aiemmin Tukholmasta kantautui tietoja, että Ruotsin pääkaupungin somalinkielisten joukossa koronatartunnat leviävät muuta väestöä runsaammin. Nyt sama ilmiö on nähtävissä Suomessakin.

Helsinki ja Hus kertovat jakaneensa ja tuottaneensa tietoa ja ohjeita useilla kielillä. Myös verkkosivuilleen ja kaupungin eri toimipisteisiin on koottu useilla kielillä esimerkiksi ohjeita lähikontaktien välttämiseen, karanteenissa oleville sekä ohjeita miten tulee toimia, jos epäilee tartuntaa. Tietoa on jaettu myös esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa sekä jalkautuvan nuorisotyön kautta.

Helsingissä tartunnan jäljitykseen on otettu mukaan myös kielivähemmistöjä edustavia ammattilaisia, kuten lääkäreitä ja hoitajia. Silti tartunnat ovat kasvussa somalinkielisten keskuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat