Mainos

Helsingin poliisi painii rahapulassa – vakavan rikollisuuden tutkinta vaarassa

Kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden torjunta vaikeutuu lähivuosina huomattavasti rahanpuutteen vuoksi, arvioi Helsingin poliisi.

Poliisi on joutunut muun muassa rajoittamaan ylitöiden tekoa palkkakulujen pienentämiseksi.

– Tämän vuoksi esimerkiksi joissakin isoissa huumejutuissa tutkinta on jouduttu keskeyttämään, sanoo rikosylikomisario Jari Aarnio.

Lisäksi tutkinnan aloittamista joudutaan monesti lykkäämään erityisesti ihmiskauppa- ja paritusjutuissa.

Poliisille aiheutuu päänvaivaa rikollisuuden kansainvälistymisestä. Sen seurauksena tutkinta hidastuu ja kallistuu.

– Jos epäiltyjen joukossa on ulkomaalaisia, tutkinta on noin puolet kalliimpaa kuin silloin, jos kaikki tekijät ovat suomalaisia, Aarnio sanoo.

Pelkästään tulkkauskustannukset ovat poliisin mukaan kaksinkertaistuneet neljässä vuodessa.

Helsingin poliisilaitos lomautetaan?

Tilannetta pidetään niin pahana, että Helsingin poliisilaitos väläytti tänään yhtenä säästökeinona koko henkilöstönsä lomauttamista viikoksi. Lomautukset ajoittuisivat porrastetusti loppuvuodelle.

Poliisipäällikkö Jukka Riikosen mukaan menot ylittävät määrärahat kahdella miljoonalla, eikä vajetta ole saatu kurottua umpeen säästötoimilla.

Mahdollisista lomautuksista päättää Poliisihallitus, jolle Helsingin poliisi on lähettänyt asiasta kirjeen viime viikolla.

Riikosen mukaan Helsingin poliisissa työskentelee ensi vuonna noin 60 poliisia vähemmän kuin tänä vuonna, kun esimerkiksi eläkkeelle jäävien tilalle ei palkata uutta väkeä eikä määräaikaisuuksia jatketa.

Riikonen korostaa, että resurssipulasta huolimatta poliisi kykenee yhä hoitamaan kiireelliset tehtävät. Niukka rahatilanne näkyykin enemmän tilanteissa, joissa esimerkiksi kansalaisen henki tai terveys ei ole vaarassa: poliisi saattaa tulla nykyistä hitaammin selvittelemään esimerkiksi peltikolaria tai kellarimurtoa.

– Kannattaa varautua myös siihen, että passia ja aselupia hakiessa saattaa joutua jonottamaan aiempaa pidempään, Riikonen sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.