Helsingin kaupunki aikoo ostaa kokonaisen kerrostalon ja purkaa sen – asukkaat järkyttyivät: "Olihan se alkuun hirveä tyrmistys"

Helsingin kaupunki suunnittelee ostavansa kokonaisen asuinkerrostalon osakekannan ja purkavansa sitten talon uudisrakentamisen alta.

Suunniteltu kohde sijaitsee Helsingin Oulunkylän kaupunginosassa ja se on tarkoitus purkaa niin kutsutun Raide-Jokerin tieltä. 

Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen kulkevan pikaraitiotien on määrä valmistua 2020-luvun alussa ja kaupunki on päättänyt samalla puhdilla kehittää myös Oulunkylän keskustaa.

– Valtionavun ehtona oli, että radan varrella tehdään mittavaa uudisrakentamista, kertoo Helsingin kaupungin maanhankinnan tiimipäällikkö Peter Haaparinne.

Raide-Jokerin valtionapu on enintään 84 miljoonaa euroa.

Purku viimeistään 2025

Mittava uudisrakentaminen syöksee siis altaan pienen Oulunkylässä sijaitsevan kolmikerroksisen kerrostalon. Suunniteltu kauppahinta koko osakekannasta on 5 019 000 euroa ja se on Haaparinteen mukaan alueen markkinahinnan mukainen korvaus.

– Neliöhinnaksi tulee tällöin noin 3900 euroa, hän kertoo.

18 asunnon kerrostalossa asunnot ovat kooltaan 40-90 neliömetriä, joten asunnon koosta riippuen kauppahinnat pyörivät 200 000 – 300 000 euron paikkeilla.

Jos kauppa onnistuu, on rakennus tarkoitus purkaa viimeistään tontin vuokrasopimuksen loputtua, eli vuoteen 2025 mennessä. 

– Meillä on oikeus irtisanoa sopimus pari vuotta aiemmin, jos rakennushanke lähtee sillä tavoin liikkeelle, että haluamme päästä nopeammin käytännön toimiin.

Ostoaikeet järkyttivät osakkaita

Haaparinne kertoo, että kaupungin ostoaikeet tulivat asukkaille ensin järkytyksenä.

– Olihan se alkuun hirveä tyrmistys. Tämä on vaatinut paljon keskustelua ja miettimistä, pääosa osakkaista asuu huoneistoissaan, joten kysymys on heidän kodeistaan. Se herättää paljon tunteita, hän toteaa.

Haaparannan mukaan neuvotteluita on käyty pian kaksi vuotta. Nyt kaikille sopiva ratkaisu on vihdoin löytynyt.

– Tiedän, että tämä on monelle tiukka paikka, mutta osakkaat ovat ilmoittaneet olevansa valmiit hyväksymään sopimuksen, hän kertoo.

Katso uutisjuttu kuntien kiihtyvistä kiinteistömarkkinoista.

Mahdollisesti muitakin kauppoja

Osakekannan osto on kuitenkin tällä hetkellä vielä epävarmaa. 

Esityksen on mentävä ensin läpi kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa, ja sitten se hyväksytetään vielä kaupunginhallituksen kokouksessa. Lopullisia päätöksiä on odotettavissa marraskuun puolenvälin aikoihin. 

Nyt puhe on vielä yhden kerrostalon osakekannasta, mutta Haaparinne ei sulje pois mahdollisuutta useampien kokonaisten talojen ostoon.

– Tämä on kaupungille uutta toimintaa, joten aloitamme yhdestä. Katsotaan miten päättäjät suhtautuvat. Jos he pitävät esitystä hyvänä ja saamme valtuuksia, niin voi olla, että keskustelemme muistakin paikoista. Ei tosin välttämättä Oulunkylästä, hän toteaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Juttua korjattu 26.10. kello 11.17. Raide-Jokerille luvattu valtionapu on enimmillään 84 miljoonaa euroa eikä 100 miljoonaa, kuten jutussa ensin luki. 

Lue myös:

    Uusimmat