Helppo sormitesti voi paljastaa keuhkosyövän – löytyykö kynsiesi välistä "timantti"?

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Videolla kerrotaan, miten syöpä voi oirehtia ja millaisesta oireesta tulee huolestua.

Kynsimuutokset voivat olla oire keuhkosyövästä. Muutaman sekunnin vievä sormitesti saattaakin paljastaa piilevän sairauden, kertovat The Sun sekä Huffington Post.

Keuhkosyöpää pidetään kaikista tappavimpana syöpänä. Suomessa viiden vuoden päästä diagnoosista elossa on noin kymmenen prosenttia sairastuneista, kertoo Terveyskirjasto. Varhainen hoitoon hakeutuminen parantaa ennustetta.

Brittijärjestö Cancer Research UK suosittelee ihmisiä tekemään helpon sormitestin, jolla kartoitetaan kynsien kuperuutta. Kuperat kellolasikynnet voivat olla merkki kroonisesta keuhkosairaudesta, kuten keuhkosyövästä.

Tee testi näin:

 1. Laita kädet vastakkain kasvojesi eteen niin, että etusormien päät koskettavat toisiaan.
 2. Laita etusormien kynnet koskettamaan toisiaan koukistamalla etusormet yhteen ensimmäisen nikaman kohdalta.
 3. Jos etusormien kynsien väliin muodostuu pieni timantin muotoinen alue, et kärsi kellolasikynsistä. Jos kynsien väliin ei jää rakoa, kynnet ovat kuperat ja sinun kannattaisi käydä lääkärillä tarkistuttamassa, onko oireen takana jotain vakavampaa.


Jos kynsien väliin EI jää kuvassa näkyvää timantinmuotoista rakoa, on syytä käydä lääkärissä. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Kerroimme aiemmin brittinaisesta, jonka sukurasitteeksi luulemat kuperat kynnet olivat merkki varhaisessa vaiheessa olevasta keuhkosyövästä. Kynsien oireilun vuoksi naisen keuhkosyöpä löytyi varhaisessa vaiheessa, ja hän sai 70 prosentin todennäköisyyden selvitä taudista.


Kuperat kellolasikynnet olivat brittinaisen keuhkosyövän ensioire. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Miksi keuhkosyöpä vaikuttaa kynsiin?

Aina keuhkosyöpä ei oireile kynsissä. Cancer Research UK:n mukaan kellolasikynnet löytyvät potilaalta noin 35 prosentissa ei-pienisoluisia keuhkosyöpätapauksia ja noin 4 prosentissa pienisoluisia keuhkosyöpätapauksia. Kellolasikynnet voivat kertoa myös mesotelioomasta eli keuhkopussin tai vatsaontelon mesoteelisolukon syövästä.

Kynsien kaareutumisen uskotaan johtuvan sormenpäiden pehmeisiin kudoksiin kertyneestä nesteestä. Nesteen kertyminen on seurausta runsaammasta verenkierrosta alueelle. Mekanismi ei ole täysin tunnistettu. Yksi mahdollinen selitys on, että kasvain tuottaa tiettyjä kemikaaleja tai hormoneja, jotka johtavat lopulta kellolasikynsiin.

Keuhkosyövän lisäksi kellolasikynnet voivat kertoa muista kroonisista keuhkosairauksista, kuten tuberkuloosista. Yhteen tai muutamaan sormeen rajoittuvissa kellolasikynsissä myös paikallinen verenkiertohäiriö tai kynnen alainen kasvain on mahdollinen syy oireeseen, kertoo Terveyskirjasto.

Joka neljäs keuhkosyöpä todetaan oireettomalla

Usein keuhkosyöpä todetaan, kun potilas saapuu lääkärin vastaanotolle veriyskän tai toistuvien keuhkokuumeiden vuoksi. Tavallisesti keuhkosyöpä todetaan vasta, kun tauti on edennyt jo melko pitkälle.

Levinneen keuhkosyövän tyyppioireita ovat:

 • käheys
 • rintakipu
 • nielemisvaikeudet
 • sydänvaivat
 • hengenahdistus
 • laihtuminen
 • säryt ja kivut hartioissa sekä käsien heikkous
 • yleisoireina laihtuminen, väsymys, ruokahaluttomuus ja kuumeilu

Joka neljäs keuhkosyöpä todetaan täysin oireettomilla potilailla.

Lue myös:

  Uusimmat