Heinäluoma: Sotasyyllisten kunnia palautettava myös virallisesti

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma vaatii, että vuosien 1945-1946 sotasyyllisyysoikeudenkäynnin virheet tunnustettaisiin virallisesti. Heinäluoma sanoi MTV:n uutisten haastattelussa, että Suomen tulisi tehdä nyt tilit selviksi menneisyytensä kanssa.

- Aika on kypsä todeta, että sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä tapahtui suuri virhe – väärin perustein rakennettu oikeuden istunto ja väärät tuomiot. Kansa on tämän tiennyt aina, ja nyt olisi aika todeta tämä virallisestikin, Heinäluoma totesi.

- Kansa on tiennyt aina tässä tapahtuneen vääryyden, mutta kyllä mielestäni olisi oikeutettua, että tämä todettaisiin virallisestikin. Kyllä asia on sen arvoinen, että teemme tiliä menneisyyden kanssa niin, että kaikki tietävät mikä oli oikeus tuolloin 1940-luvulla vaikean, hävityn sodan jälkeen.

Oikeusministerin eilen julkistetussa selvityksessä todettiin, että sotaoikeus rikkoi oikeusvaltioperiaatetta ja toimi lain vastaisesti. Tutkimuksen tehneet oikeustieteen tohtori Jukka Lindstedt ja lisensiaatti Stiina Löytömäki olivat sitä mieltä, että ylin valtiojohto voisi tunnustaa väärinkäytökset tapahtuneeksi.

Heinäluoma on samoilla linjoilla tutkijoiden kanssa maineen palauttamisesta.

- Pidän kahta reittiä mahdollisena. Toinen on se, että valtiojohto painokkaasti ja arvokkaasti toteaa tapahtuneen vääryyden. Yhtälailla on mielestäni mahdollista myös se, että annettaisiin korkeimmalle oikeudelle toimivalta harkita asiaa ja tarvittaessa purkaa tämä väärin perustein tapahtunut tuomio.

Heinäluoman mukaan korkein oikeus voisi puuttua tuomioihin esimerkiksi eduskunnan säätämän lain puitteissa.

- Yksi mahdollisuus on se, että oikeudenkäymiskaareen laitettaisiin lisäys, jossa todettaisiin, että tällaisten satunnaisten tuomioistuimien tuomioista voi valittaa korkeimpaan oikeuteen. Korkeimmalla oikeudella olisi myös purkuvalta itsenäisesti tällaisten tuomioistuimien ratkaisuihin.

Myös oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) totesi eilen, että eduskunta voisi säätää lain, jonka nojalla korkein oikeus voisi tutkia, onko sotasyyllisten aikanaan saamat tuomiot purettavissa. Hän lupasi viedä asiaa eteenpäin.

Sotasyyllisyysoikeudenkäynnin päätteeksi vuonna 1946 pääsyyllisinä vankeuteen tuomittiin presidentti Risto Ryti ja sodan aikaiset pääministerit Edwin Linkomies ja Jukka Rangell. Kaikki heistä ovat jo kuolleet, viimeisenä Rangell vuonna 1982.

Lue myös:

    Uusimmat