Mainos

Heinäkuussa juhannusta synkemmät hukkumistilastot

Juhannuksena perinteisesti käsitetään hukkumiskuolemien olevan huipussaan, mutta Onnettomuustutkintakeskuksen johtavan tutkijan Kai Valosen mukaan juhannus ei varsinaisesti ole ollut mikään piikki tilastoissa.

- Aikaisempien vuosien perusteella heinäkuun viikonloput ovat vieläkin pahempia, koska vesillä liikkuminen on vilkkaampaa ja vedetkin alkavat lämmetä vasta heinäkuussa.

Juhannuksena hukkumisia Valosen mukaan seurataan mediassa tarkemmin.

- Siitä on muodostunut sellainen perinne, että tiedotusvälineissä lasketaan kuolemalukemia, sitähän ei muina viikonloppuina tehdä.

Onnettomuustutkintalautakunta on aloittanut hukkumiskuolemien tutkinnan ja kerää vuoden ajalta tiedot kaikista hukkumiskuolemista, joita aikaisempien vuosien perusteella on ollut 150- 200. Valosen mukaan tilanne on ollut joskus synkempikin.

- Lukemassa on jonkun verran vaihtelua, mutta se täytyy tuoda esiin, että määrä on vähentynyt 70-luvun huippuvuosista, jolloin lukumäärä oli 400 tienoilla.

Valosen mukaan yllättävää lyhyen tutkimuksen perusteella on itsemurhien suuri määrä. Toinen suuri tekijä on alkoholi.

- Alkoholi on mukana todella monessa tapahtumassa. Näissä tapauksissa pelastusliivejä ei ole tyypillisesti ollut ja hyvin monessa tapauksessa ne auttaisivat.

Seuranta alkoi huhtikuun alussa yhteistyössä poliisin kanssa. Tutkintaa täydennetään kokeilla harjoittelualtaassa, jossa testataan muun muassa soutuveneitä ja muita vesillä käytettäviä kulkuvälineitä, jotta nähdään kuinka ne pysyvät pystyssä. Valosen mukaan tarkoituksena on tutkia, miten hukkuneiden suurta määrää saataisiin pienemmäksi.

Tutkimuksen uskotaan olevan valmis ensi kesään mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.