Heather koki lapsilukunsa tulleen täyteen – lahjoitti kohtunsa pois: "Olen niin onnellinen, että olen voinut auttaa jotain toista naista tulemaan äidiksi"

1:29
Miksi moni kritisoi sitä, kun joku ei hanki lapsia "ympäristösyistä"? Haastateltavana Heini Maksimainen, Vauvattomuusbuumi-kirjan kirjoittaja. Teoksessaan hän selvitti, millaista elämä on, jos lapsia ei ole eikä tule.

Kolmen lapsen äiti halusi tarjota myös jollekin lapsettomalle naiselle mahdollisuuden raskauteen ja äitiyteen. Koska hänen lapsilukunsa oli ehtinyt jo täyttyä, hän luovutti kohtunsa pois, kertoo muun muassa Whimn.

Nainen voi kärsiä lapsettomuudesta monestakin eri syystä. Ani harvoin lapsettomuus kuitenkaan johtuu siitä, että kohtu puuttuu kokonaan synnynnäisesti.

Duodecimin mukaan Suomessa syntyy vuosittain 5–8 tyttöä, joilla ei ole synnynnäisesti kohtua. Kiitos kehittyneen lääketieteen, kohdunsiirto voi olla ratkaisu ongelmaan maissa, joissa se on sallittua.

Kohdunsiirto on kuitenkin harvinaista, eikä se automaattisesti tarkoita sitä, että kohdun saanut nainen tulisi raskaaksi. 

Yhdysvaltalaisnainen, Heather Bankos, on kasvattanut kolme tervettä lasta. Koska hän oli saanut kokea niin raskauden kuin synnytyksenkin tarpeeksi monta kertaa, hän halusi auttaa ihmistä, jolla ei ole synnynnäisesti mahdollisuutta kokea jotain niin kaunista.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

"Äidiksi tuleminen on yksi hämmästyttävimmistä kokemuksista"

Heather, 31, alkoi pohtia elinluovutusta sen jälkeen, kun törmäsi kohdunsiirtoon liittyvään lehtiartikkeliin.

– Oli sydäntä särkevää nähdä, että toiset naiset kamppailevat sellaisten asioiden kanssa, kun minulle raskaaksi tuleminen kävi niin helposti. Halusin jotenkin auttaa jotakuta.

Heather kävi pitkällisen keskustelun lastensa sekä miehensä Brendanin kanssa, minkä jälkeen hän otti yhteyttä Dallasissa sijaitsevaan yliopistolliseen sairaalaan.

– Raskautta, synnytystä tai sitä, kun saat ensimmäistä kertaa pidellä lasta sylissäsi ei voi sanoin kuvailla. Äidiksi tuleminen on yksi elämän hämmästyttävimmistä kokemuksista, sairaanhoitajana työskentelevä Heather perustelee päätöstään.

Lukuisten lääketieteellisten ja psyykkisten tutkimusten jälkeen Heatherin todettiin olevan sopiva elinluovuttajaksi.

Komplikaatioista huolimatta päätös tuntuu oikealta

Hurjat 11 tuntia kestäneessä leikkauksessa Heatherilta poistettiin kohtu, kohdunkaula ja munanjohtimet, joita ei kuitenkaan ollut tarve siirtää Heatherin kohdun saaneelle naiselle.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Heather sai pitää munasarjansa, jotta hänen hormonituotantonsa esti ennenaikaisten vaihdevuosien alkamisen. Nainen ei selvinnyt leikkauksesta täysin puhtain paperein: hänen munuaisissaan esiintyi turvotusta ja hänen kehonsa kramppasi sen totutellessa uuteen tilanteeseen.

Vaikka Heatherilla oli joitakin komplikaatioita leikkauksen jälkeen, hän on tyytyväinen tekemäänsä ratkaisuun, sillä hän antoi leikkauksen avulla jollekin toiselle mahdollisuuden äitiyteen.

– Olen niin onnellinen, että olen voinut auttaa jotain toista naista tulemaan äidiksi, Heather iloitsee.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja