Pari tuli raskaaksi vuosien kamppailun jälkeen – tätä se vaati: "Olimme kerta toisensa jälkeen henkisesti ja taloudellisesti pohjamudissa"

Onko lapsettomuus"luonnotonta"? 1:29
Onko lapsettomuus "luonnotonta"? Haastateltavana Heini Maksimainen, Vauvattomuusbuumi-kirjan kirjoittaja.

Hannah, 38, kertoo The Sun -lehdelle, millainen hänen vuosia kestänyt kamppailunsa raskaaksi tulemisen kanssa oli. Nainen toivoo, että hänen tarinansa antaa toivoa kaikille lapsettomuudesta kärsiville pariskunnille.

Monelle lapsen saaminen on unelmien täyttymys. Raskaaksi tuleminen ei kuitenkaan ole kaikille itsestäänselvyys, ja lapsettomuus voi tuntua raastavalta – jopa lopulliselta.

Myös Hannahille ja Lewikselle oman lapsen syntymä on ollut yksi suurimmista unelmista. He eivät olisi koskaan voineet kuitenkaan kuvitella, miten vaikea taival heillä on kuljettavanaan niin henkisesti, fyysisesti kuin taloudellisestikin.

Anatomia oli tulla lapsihaaveiden tielle

Hannah ja Lewis yrittivät lasta kuusi vuotta. Vuosiin mahtui yhteensä 15 koeputkihedelmöitystä, keskenmeno, lukuisia tutkimuksia sekä paljon lääkkeitä ja tuhansia ruiskeita.

Turhauttavien vuosien aikana selvisi, että Hannah kärsii munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä, mikä osaltaan teki hänen hedelmällisyysasteestaan matalan.

Lisäksi naiselle todettiin olevan kohtuanomalia, mikä tekee hänen kohdustaan hertan muotoisen. Kohdun poikkeava rakenne taas aiheutti lapsettomuutta ja nosti keskenmenojen riskiä. 

Olosuhteiden pakosta pariskunta lämpeni hedelmöityshoidoille ja olivat valmiita koeputkihedelmöitykselle.

Ensimmäinen koeputkihedelmöitys käynnistettiin loppuvuodesta 2015 – vain muutama kuukausi parin häiden jälkeen.

Pari luuli aluksi virheellisesti, että hedelmöityshoidot ovat automaattisesti tie onneen.

– Olin liian naiivi ja positiivinen, Hannah muistelee ensimmäistä koeputkihedelmöityskertaansa.

Lapsettomuuden hyväksyminen oli vaikeaa

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Lapsettomuuden hyväksyminen oli Hannahille vaikeaa. Se herätti naisessa ahdistuksen, syyllisyyden ja häpeän tunteita.

Hannah joutui nielemään pettymyksen ja turhautuneisuuden kyyneleitä useita kertoja, kun raskaustesti näytti toistuvasti negatiivista kaikista ponnisteluista huolimatta.

– Koeputkihedelmöitykset ovat kuluttavia mielialavaihteluineen ja aikatauluineen. Se ei anna tilaa spontaanille ilolle. Nousut ja laskut ovat mielessäni ikuisesti, mutta yksityiskohdat ovat pyyhkiytyneet muististani, Hannah kertoo henkisestä puolen kamppailustaan.

Keskenmeno lisäsi tuskaa

Sen lisäksi, että hormonihoidot ja lukuisat lääkkeet tekivät elämästä raskasta, Hannahin saama keskenmeno oli viedä pohjan pariskunnan koko elämältä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Pari oli ehtinyt jo kuulla kohdussa kasvaneen sikiön sydämenlyönnit, kun ne yllättäen lakkasivatkin 10. raskausviikolla.

– Keskenmenon jälkeen suoritettiin kolme epäonnistunutta alkionsiirtoa. Olimme kerta toisensa jälkeen henkisesti ja taloudellisesti pohjamudissa, Hannah kuvailee vastoinkäymisiään.

Pari oli luovuttaa – onni potkaisi odottamattomalla tavalla

Pari oli juuri päättänyt luopua toivostaan, kun pari päätti kokeilla vielä kerran. Hannah tuli kuin tulikin lopulta raskaaksi, vaikkakin odottamattomalla tavalla.

– Oli olemassa kaksi pakastettua munasolua, jotka olivat olleet laadultaan huonompia, eikä niitä ollut seulottu. Oletimme, että ne ovat poissa laskuista, mutta klinikka suositteli käyttämään niitä. Ja niin me teimme.

– Sitten sain positiivisen tuloksen raskaustestistä, enkä voinut uskoa sitä, Hannah kuvailee silloisia tunteitaan.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Vaikka Hannah on tällä hetkellä ylittänyt raskauden 1. kolmanneksen, hän ei halua vielä tuulettaa. 

Pariskunta kertoo upottaneensa kaikkiin hoitoihin ja tutkimuksiin yhteensä 80 tuhatta puntaa, mikä on pariskunnan mukaan ollut kaiken vaivan väärti. 

– Toivon, että tarinani tarjoaa uskonkipinän naisille ja miehille, jotta he jaksavat tavoitella unelmaansa vanhemmuudesta, Hannah toivoo. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: The Sun, Instagram

Lue myös:

    Uusimmat