Margaret huomasi yhden olennaisen asian puuttuvan keskenmenon kokeneilta – päätti itse auttaa heitä

Vuosikymmenten ajan on ollut tapana omistaa vauvakirja vastasyntyneelle lapselle. Eräs amerikkalainen nainen mietti murheellisena, miksei keskenmenon kokeneille olisi vastaavanlaista kirjaa, joka kunnioittaisi lapsen muistoa. Hän päättikin itse toteuttaa tämän idean.

Kirjan nimi on vapaasti suomennettuna Rakastan sinua yhä. Kirja syntyi, kun sen kirjoittaja, minnesotalainen Margaret Scofield, halusi auttaa keskenmenon kokenutta ystäväänsä Ann Pearsonia

Asiasta uutisoi muun muassa Today Show -sivusto.

Keino käsitellä surua ja menetystä

Ann oli 10. raskausviikolla, kun hän kuuli musertavan uutisen. 

– Lääkäri päätyi tekemään ultraäänitutkimuksen, ja me kuulimme nuo kauhistuttavat sanat "en löydä sydämensykettä", Ann kertoi kotipaikkakuntansa NBC-uutiskanavalle.

Kuukausia myöhemmin Ann kertoi keskenmenostaan ystävälleen Margaretille. Margaret halusi auttaa ystäväänsä surun keskellä.

– Kun puhelu päättyi… Halusin jotenkin tarjota hänelle lohdutusta. Ehkä tämä ei olisi tullut kenenkään muun mieleen, mutta päädyin katsomaan netistä vauvakirjoja, Margaret kertoo.

Eikä hän löytänyt yhtäkään kirjaa, joka olisi tarkoitettu syntymättömälle lapselle.  

– On olemassa niin paljon eri vaihtoehtoja raskaana oleville äideille… Kuvittelin, että samanlainen vaihtoehto olisi keskenmenon kokeneille. Lopulta, kun en löytänyt sellaista kirjaa, päätin ratkaista tilanteen itse ja kirjoittaa vastaavanlaisen kirjan. 

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Margaretin kirja keskittyy erityisesti tapahtumiin ja tunteisiin, jotka liittyvät keskenmenoon, äkkikuolemaan tai vastasyntyneen vauvan menetykseen. Kirjaan voi purkaa vaikeita tunteita ja dokumentoida arvokkaita muistoja.

Erään sivun nimi on Jokin on muuttunut, ja siellä on itse täytettäviä kohtia. Sieltä löytyy esimerkiksi kohta, jossa lukee: ”kun ensimmäistä kertaa tiesin, että jokin ei ollut niin kuin pitäisi, olin raskaana __ viikolla ja __ päivää”.

Terveyskirjaston mukaan jopa 10–15 prosenttia raskauksista päättyy keskenmenoon. Tutkimusten perusteella yli puolet keskenmenoista johtuu sikiön kromosomipoikkeavuudesta. Vaikka riski kasvaa naisen ikääntyessä, aiemmin tänä vuonna uutisoitiin, että keskenmenot ovat vähentyneet Suomessa yli 40-vuotiailla naisilla. 

Kirja on lähetetty jo 17 maahan

Margaret kertoo tehneensä yhteistyötä useiden eri lääkäreiden kanssa, jotta osaisi antaa oikeanlaisia neuvoja surusta kärsiville vanhemmille.

Ann sanoo ystävänsä kirjan auttaneen käsittelemään menetystä.

– En osaa edes sanoin kuvailla, miten parantavaa tämä on ollut. Jo tämä kirja on todiste minulle siitä, että tyttäreni oli olemassa, Ann kertoo paikalliskanavalle.

Annin mukaan kirja auttaa muistelemaan ja kunnioittamaan hänen edesmennyttä tytärtään, jonka hän nimesi Rileyksi

– Hän olisi nyt neljävuotias. Hän pääsisi esikouluun kohta, Ann sanoo.

– Tämä kirja pääsi muiden lasteni vauvakirjojen viereen, ja se jopa näyttää samanlaiselta kuin ne muut. Ja silloin tiedän aina – olen neljän lapsen äiti.

Margaret sanoo, että hän on häkeltynyt kirjan suosiosta; se on kuitenkin ihan itse kustannettu ja julkaistu. Nyt hänellä on jopa vaikeuksia pysyä tilausten kasvun mukana. Hän on lähettänyt kirjan 17 maahan, ja se on Amazonissa sijalla 12. suosituimmissa vauvakirjoissa.

– Kirjan luonteen takia minusta tuntuu niin pahalta, jos joku ei saa sitä itselleen, Margaret sanoo.

Margaret säästi omia rahojaan kirjan julkaisemista varten, ja hän toivoisi löytävän jostain virallisen kustantajan sille.

– Minun täytyy pysyä mukana tässä. Tämä kaikki on täynnä pelkkää rakkautta, hän sanoo.

***

Lue myös:

    Uusimmat