"Nollan prosentin mahdollisuus" – Nainen sairastui aggressiiviseen syöpään ja sai lääkäreiltä lapsettomuustuomion: Sitten tapahtui jotain uskomatonta

Onko lapsettomuus"luonnotonta"? 1:29
Onko lapsettomuus "luonnotonta"? Haastateltavana Heini Maksimainen, Vauvattomuusbuumi-kirjan kirjoittaja.

Syöpähoidot tekivät Carasta oletetusti lapsettoman. Kaikkien odotusten vastaisesti hän tuli raskaaksi – kahdesti. 

Cara Newton, 36, sairastui harvinaiseen luusyöpään reilu parikymppisenä. Syöpä oirehti aluksi vain jalkakipuna, jonka nainen kuvitteli olevan lähtöisin revähtäneestä lihaksesta.

Ruutininomainen lääkärikäynti sai kuitenkin yllättävän käänteen, kun Cara sai surullisia uutisia.

– Olin kauhuissani, kun kuulin sanan syöpä, Cara muistelee The Sunille.

Syöpähoidot laukaisivat vaihdevuodet

Vuoden kemoterapiahoitojen sekä vaativien leikkausten jälkeen lääkärit sanoivat perheestä haaveilevalle naiselle, ettei hän voisi koskaan tulla raskaaksi.

Syöpähoidot olivat laukaisseet ennenaikaiset vaihdevuodet, minkä vuoksi edes hedelmöityshoidot eivät olisi olleet ratkaisu lapsettomuuteen. Tuomio oli kova isku nuorelle naiselle.

– Kun sinulle annetaan nollan prosentin mahdollisuus tulla raskaaksi, se on kuin eläisit painajaista, Cara kuvailee silloisia tuntemuksiaan.

Munasoluja ei ehditty pakastaa

Kun Cara oli saanut kuulla sairastavansa syöpää, hän toivoi, että hänen munasolujaan pakastettaisiin ennen raskaan hoitojakson aloittamista. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, sillä Caran syöpähoidoilla oli kiire.

– Syöpäni oli niin aggressiivinen, että ilman välitöntä hoidon aloittamista syöpä olisi voinut levitä koko kehooni, Cara kertaa sairaushistoriaansa.

Syöpähoitojen jälkeen lääkärit olivat todenneet, että nuoren naisen munasolut olivat kaikki tuhoutuneet. Koska Cara haaveili raskaudesta ja lapsesta, hänelle annettiin mahdollisuus koeputkihedelmöitykseen luovutetun munasolun avulla.

– Se epäonnistui ja lääkärit sanoivat, ettei prosessi tulisi koskaan onnistumaan, Cara kertaa vuosia sitten kokemaansa pettymystä.

Ihme tapahtui kolme vuotta myöhemmin

Cara ei kuitenkaan halunnut luopua lapsihaaveistaan. Ennenaikaisista vaihdevuosistaan ja lääkäreiden karvaista sanoista huolimatta Cara yritti tulla raskaaksi luonnollisin keinoin. Hän seurasi tarkasti kuukautiskiertoaan ja he panostivat miehensä kanssa päiviin, kun ovulaatio tapahtui.

Cara ja hänen miehensä Chris saivat kokea elämänsä suurimman yllätyksen, kun Cara tuli raskaaksi kolme vuotta syöpähoitojen jälkeen.

Vaikka pariskunta oli onnensa kukkuloilla raskaudesta, odotusaika ei ollut helpoimmasta päästä.

– Raskaus oli vaikea. Minulla oli aamupahoinvointia, raskausdiabetes sekä maksasairaus. Ne eivät hätkähdyttäneet minua, sillä halusin niin kovasti lapsen.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Aina on toivoa

Parin esikoinen, Seb, syntyi vuonna 2014. Vain kaksi vuotta myöhemmin onni potkaisi paria toistamiseen, kun Cara odotti toista lastaan, joka syntyi tammikuussa 2017.

– En voisi olla ylpeämpi ilmiömäisestä ja rohkeasta vaimostani, Chris kehuu puolisoaan.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Vaikka luusyöpä näkyy Caran elämässä edelleen, hän ei aio lannistua. Ei, vaikka hänen jalkansa saatetaan joutua amputoimaan jossain vaiheessa nuoren äidin elämää.

– Nautin nyt siitä, että saan olla äiti. Seb ja Jessica tietävät, että jalkani voi huonosti ja he yrittävät usein suudella sitä, jotta se voisi paremmin, mikä on hellyttävää.

Cara ja Chris haluavat kannustaa tarinallaan muita perheestä haaveilevia pariskuntia: vaikka tilanne näyttäisikin lohduttomalta, aina on toivoa.

– Meille kerrottiin, että minulla oli nolla prosentin mahdollisuus saada omia lapsia, mutta katsokaa meitä nyt, Cara toteaa onnellisena. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: The Sun, Facebook

Lue myös:

    Uusimmat