Mainos

HBL: Kiusaamisskandaali ministeriössä - uhrille 118 000 euron korvaukset

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut valtiovarainministeriön maksamaan entiselle virkamiehelleen jopa 118 000 euron korvaukset työpaikkakiusaamisesta.

Tohtoriksi Harvardin yliopistosta väitellyt nainen joutui järjestelmällisen työpaikkakiusaamisen kohteeksi aloitettuaan valtiovarainministeriössä virkamiehenä vuonna 2007, kirjoittaa Hufvudstadsbladet. Helsingin käräjäoikeus katsoi päätöksessään, että kiusaaminen oli suunniteltua ja järjestelmällistä, ja siihen osallistui myös virkamiehen oma esimies.

Kiusaaminen ilmeni muun muassa siten, ettei virkamiestä kutsuttu kokouksiin, eikä hänelle yhdistetty puheluja tai toimitettu postia. Lopulta hänelle ei osoitettu enää yhtäkään työtehtävää.

Oikeus teki yksityiskohtaisen selvityksen tapahtumista, sillä työpaikkakiusaamista koskevat oikeudenkäynnit ovat verrattain uusi ilmiö. Käräjäoikeuden tuomiolauselma on pituudeltaan 38-sivuinen.

Unelmatyö muuttui painajaiseksi

Naispuolinen oikeustieteen tohtori palkattiin apulaistarkastajaksi valtiovarainministeriöön marraskuussa 2007. Jo alku oli hankala, sillä palkasta syntyi riita, jonka ministeriön ylimpien johtajien piti ratkaista.

Virkamiehen työtehtävät oli määritelty epäselvästi alusta lähtien. Häntä ei koskaan perehdytetty työtehtäviinsä, eikä hänellä ollut lopulta työtehtäviäkään, sillä kaikki tehtävät, jotka hänen esimiehensä oli hänelle osoittanut, otettiin häneltä pois. Lisäksi virkamiestä nöyryytettiin osastokokouksissa kollegojen nähden ja hänen tohtorinarvonsa kyseenalaistettiin. Hän sai myös kollegojaan pienemmän työhuoneen.

Lopulta puoli vuotta uuden työn alkamisen jälkeen, virkamies jäi sairauslomalle masennuksen vuoksi. Hän otti yhteyttä ministeriön johtajistoon, mutta hänen avunpyyntönsä torjuttiin kahden tunnin tapaamisen päätteeksi. Virkamiehen kertoman mukaan tapaaminen johti ainoastaan häneen kohdistuvan pilkan lisääntymiseen työpaikalla.

- He (tapaamisessa mukana olleet johtajat) pitivät kiinni siitä, että heidän luottamuksensa esimieheeni ei ollut horjunut ja pyysivät minua aloittamaan kaiken alusta. Silloin katsoin, että en tule saamaan esimiehiltäni apua ja otin yhteyttä työsuojeluviranomaiseen, virkamies kertoo HBL:ssa.

Edes työsuojeluviranomaisen todistus siitä, että masennus johtui jatkuvasta työpaikkakiusaamisesta, ei saanut valtiovarainministeriön johtajia reagoimaan tapaukseen.

Helsingin käräjäoikeuden päätöksessä todetaan, että kiusaaminen oli jatkuvaa ja suunniteltua ja että virkamiehen naispuolinen esimies sulki tämän johdonmukaisesti ulos työyhteisöstä ja sen toiminnoista. Käräjäoikeus määräsi valtiovarainministeriön maksamaan uhrille yhteensä 118 000 euron korvaukset; 30 000 euroa henkisestä kärsimyksestä, 88 000 tulonmenetyksien johdosta. Valtio joutuu maksamaan myös kiusatun virkamiehen oikeudenkäyntikulut, 21 000 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.