Mainos

Hävittäjäkaupan kompensaatioista koossa 70 prosenttia

Ilmavoimille hankittujen Hornet-torjuntahävittäjien vastaostovelvoitteesta on tähän mennessä toteutunut noin 70 prosenttia. Kompensaatiokauppoja on apulaisosastopäällikkö Henrik Räihän mukaan hyväksytty yhteensä 2,4 miljardin dollarin arvosta. Vastaostot on sopimuksen mukaan tehtävä täysimääräisesti vuoteen 2005 mennessä.

Hävittäjiin liittyvien suorien kompensaatioiden eli kokoonpano- ja osavalmistuksen osuus hyväksytyistä kaupoista on noin 450 miljoonaa dollaria. Muita vastaostoja kauppa- ja teollisuusministeriö on hyväksynyt noin 1,95 miljardin dollarin arvosta.

Epäsuorista vastakaupoista yli 65 prosenttia on ollut vientiä, noin 16 prosenttia teknologian siirtoa ja 9,5 prosenttia markkinointiapua, totesi Räihä. Epäsuoria kompensaatiokauppoja on tehty yli 400.

Vientikaupat ovat suuntautuneet noin kolmeenkymmeneen maahan. Pienen ja keskisuuren teollisuuden osuus epäsuorista vastaostoista on noin viidennes.

Vastaostot ovat eduskunnan hävittäjähankinnalle asettama ennakkoehto. Vastakaupat hyväksyy kauppa- ja teollisuusministeriö. Niiden valmistelun hoitaa kompensaatiotoimikunta, jossa KTM:n lisäksi ovat edustettuina puolustusministeriö ja ulkoministeriö.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.