Harvinaiset seksitaudit leviävät Suomessa – lääkäri: Apinarokon voi nyt unohtaa

Seksitautien määrä on lisääntynyt Suomessa – nämä taudit leviävät nyt erityisesti 10:05
Katso Eija Hiltunen-Backin haastattelu videolta.

Suomessa todetaan nyt klamydian lisäksi harvinaisempia seksitauteja. Oireettomatkin tartunnat voivat levitä ihmisestä toiseen, joten testeissä kannattaa käydä aina huolen herätessä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Seksitautitartuntojen määrä Suomessa lisääntyy. Eniten todetaan edelleen klamydiaa – noin 16 000 tapausta vuodessa – mutta myös harvinaisempien kupan, tippurin ja hivin ilmaantuvuus on nousussa.

– Täytyy muistaa, että niiden määrät ovat olleet sellaista muutaman sadan luokkaa koko Suomessa vuositasolla, mutta selkeästi näkyy nyt ensimmäisen kerran noususuunta, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin poliklinikalta kertoo MTV Uutisen Liven haastattelussa.

Kuppa on luokiteltu yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi – pitääkö sen leviämisestä olla huolissaan? Katso haastattelu yltä.

Syitä kehityskululle voi etsiä esimerkiksi lisääntyneestä testauksesta, koronarajoitusten purkamisesta sekä matkailusta. Klamydiatartunnoista valtaosa saadaan Suomesta, Hiltunen-Back kertoo. Tippurin ja kupan osalta noin puolet tartunnoista on kotimaista alkuperää.

Valtaosa seksitaudeista on oireettomia, joten osa nyt testeissä havaittavista tartunnoista saattaa olla peräisin myös pidemmän ajan takaa.

– Lähivuosina nähdään suunta: onko vain tämän vuoden ilmiö vai tuleeko jatkumaan, Hiltunen-Back sanoo.

Keväällä Euroopassa huolestuttiin apinarokon leviämisestä, mutta nyt epidemia on selvästi laantumassa. Apinarokko on levinnyt etenkin miesten välisessä seksissä ja ollut valtaosassa tapauksia ulkomaantuliainen.

– Ehkä apinarokko on sellainen, jonka voisi tässä vaiheessa vähän unohtaa, Hiltunen-Back sanoo.

Milloin pitää mennä seksitautitesteihin?

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa yhdynnässä sekä suu- ja anaaliseksissä. Tartunta voi levitä ihmisestä toiseen myös kondomin mennessä rikki.

Seksitautitesteihin kannattaa hakeutua, jos epäilee voineensa saada tartunnan. Oireettomalta testataan tyypillisesti klamydia, tippuri, hiv ja kuppa. Näytteet otetaan tarpeen vaatiessa myös nielusta ja peräaukosta.

Klamydia ja tippuri näkyvät virtsatestissä, kun tartunnasta on kulunut vähintään viikko. Verestä testattavien hivin ja kupan kohdalla testit ovat luotettavia vasta useampi kuukausi tartunnan jälkeen.

– Viikon kuluttua voi hakeutua testeihin ja sitten suunnitella, että mitä pitää ottaa myöhemmin uudestaan, Hiltunen-Back neuvoo.

Seksitautitesteihin pitäisi hakeutua viimeistään siinä vaiheessa, kun alapäässä alkaa ilmetä oireita. Alla olevalla videolla kerrotaan, millaisia oireita seksitaudit aiheuttavat. Juttu jatkuu videon alla.

Onko minulla sukupuolitauti? Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet 4:32
Näin seksitaudit oireilevat.

Mitä pitää tehdä, jos on saanut seksitautitartunnan?

Seksitautia ei voi hoitaa omin päin, mutta terveydenhuollossa niihin osataan määrätä tehokkaita lääkkeitä.

Tartunnan saaneen on tärkeää noudattaa annettuja hoito-ohjeita sekä kertoa taudista seksikumppaneilleen. Näin tartuntaketjut saadaan katkaistua.

– Tartunnat voivat olla oireettomia, mutta se tarttuu eteenpäin kuitenkin. Eli silloin on hyvä miettiä tarkkaan, ketkä kaikki kumppanit kannattaa infota, Hiltunen-Back sanoo.

Lääkityksen ajan tartunnan saaneen on syytä pidättäytyä täysin seksistä. Seksitautien seurantaan kuulu jälkitarkastus, jossa varmistetaan, että vaiva on todella hoitunut pois päiväjärjestyksestä. Uutta näytteenottoa odotellessa on syytä käyttää kondomia.

Jos ohjeita ei noudateta, voi seksitauti jäädä pallottelemaan esimerkiksi kumppanien välillä.

Hoitamaton seksitauti on terveysriski

Seksitauteja kannattaa testata ja hoitaa, sillä hoitamattomana ne paitsi tarttuvat muihin myös aiheuttavat terveyshaittoja ihmiselle itselleen.

Esimerkiksi klamydian ja tippurin aiheuttama tulehdus voi levitä elimistössä. Naisilla sisäsynnytyselimiin päässyt bakteeri voi aiheuttaa lapsettomuutta.

Hoitamaton kuppa voi levitä yleisinfektioksi, jonka hankalat oireet voivat vaatia pidempiä hoitoja. Jos hiv-tartuntaa ei hoideta ajoissa, kehittyy se aidsiksi eli immuunikadoksi.

– Ja täytyy muistaa, että raskauden aikana seksitaudit ovat sikiölle ja syntyvälle lapselle aina vaarallisia, Hiltunen-Back sanoo.

Katso alla olevalta videolta kondomimainos, joka kiellettiin YouTubessa.

Tämä kondomimainos kiellettiin Youtubessa 0:50
Tämä kondomimainos kiellettiin YouTubessa.

Kun nautinto muuttuu tuskaksi – katso alla olevalta videolta kolme vaarallisinta seksiasentoa.

Kolme vaarallisinta seksiasentoa 0:32
Nämä ovat vaarallisimmta seksiasennot.

Lue myös:

    Uusimmat