Mainos

Harvinaisen runsaat sateet piiskasivat – Asikkalassa huippulukemat

Keskiviikon rankat sateet toivat osaan maata harvinaisen suuria sademääriä.

Alustavien tietojen mukaan sademäärien kärjessä oli Asikkala, missä satoi eilisaamusta tähän aamuun 63,7 millimetriä. Lukema on vuodesta 1968 toiminnassa olleen havaintoaseman mittaushistorian suurin vuorokauden sademäärä. Lahdessa ja Iitissä vettä tuli noin 54 millimetriä.

– Lukemat ovat harvinaisen suuria, paikoin poikkeuksellisia yksittäisten havaintoasemien osalta. Toisaalta lähes joka vuosi jossain päin Suomea mitataan elokuussa 50-60 millimetrin lukemia, sanoo meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Tämän vuoden tähän asti suurin vuorokauden sademäärä on mitattu Laviassa 27. kesäkuuta, peräti 100,4 millimetriä. Asikkalan eilinen lukema oli tämän vuoden kolmanneksi suurin vuorokausisademäärä.

Mittaushistorian suurin vuorokausisademäärä mitattiin 21. heinäkuuta 1944 Espoossa, 198 millimetriä.

Kuukauden sateet muutamassa päivässä

Tämän viikon sateista on kertynyt paikoin lähes koko kuukauden keskimääräinen sademäärä, sillä etelässä ja idässä sataa elokuussa yleensä 70-90 millimetriä, lännessä ja pohjoisessa 50-70 millimetriä.

Elokuu on ollut sateinen etenkin etelässä ja idässä. Alkukuun aikana eniten on satanut Joutsassa, noin 150 millimetriä. Savonlinnassa vettä on tullut 125 millimetriä ja Helsingin Kaisaniemessä 124 millimetriä. Esimerkiksi Kaisaniemessä sataa koko elokuussa keskimäärin 80 millimetriä.

Tilastollisesti elokuu on Suomessa vuoden sateisin kuukausi.

Vaihteleva sää jatkuu. Sateiden etenemistä voi seurata MTV3:n sääsivuston sadetutkasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.