Harva narahtaa työpaikan huumetestissä

Useimmin käry käy kannabiksesta tai amfetamiinista. Valtaosa työpaikkojen huumetesteistä tehdään työnhakijoille etenkin suuren turvallisuusriskin aloilla.

Vain murto-osa työpaikoilla tehtävistä huumetesteistä paljastaa työntekijän huumeidenkäytön. Kansanterveyslaitoksen huumelaboratorion johtajan Pirjo Lillsunden mukaan testituloksista on positiivisia 1-3 prosenttia.

Useimmin käry käy kannabiksesta tai amfetamiinista, jotka ovat yleisimmin Suomessa käytetyt huumausaineet.

Suomessa tehdään vuosittain 10 000-20 000 työpaikkahuumetestiä. Lillsunden mukaan määrä on ollut hienoisessa nousussa työntekijän yksityisyyttä työelämässä koskevan lain tultua voimaan viime syksynä. Silti työpaikkatestaus on Suomessa vähäistä esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna.

Viime lokakuussa voimaan tulleen lain mukaan työntekijöiden huumetestaus on sallittua vain silloin, kun työtehtävät vaativat erityistä tarkkuutta, luotettavuutta sekä harkinta- ja reagointikykyä. Lisäksi tehtävän on oltava sellainen, että sen suorittaminen huumeiden vaikutuksen alaisena tai huumeriippuvaisena olisi vaarallista tai voisi aiheuttaa merkittävää vahinkoa.

Laki määrää myös, että työnantaja ei saa tehdä yleisiä huumeseulontoja. Työnhakijoista saa testata ainoastaan tehtävään valitun. Työsuhteen aikana testejä saa uuden lain mukaan tehdä ainoastaan, kun on perusteltu epäilys työntekijän huumeidenkäytöstä tai huumeriippuvuudesta.

Lillsunden mukaan valtaosa testeistä tehdään työnhakijoille. Yleisimpiä ne ovat suuren turvallisuusriskin aloilla, kuten liikenne-, kuljetus- ja ydinvoima-alalla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat