Harry ja Meghan kasvattavat Archie-poikansa kuninkaallisen kuplan ulkopuolella – yllättävä sääntö vaikuttaa kuitenkin elämään vielä aikuisiälläkin

13:05
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan menettivät kuninkaalliset tittelinsä - mitä se tarkoittaa?

Sussexin herttuaparin esikoispoika Archie joutuu kysymään hovilta luvan, kun hän on aikeissa avioitua, vaikka hänellä ei toistaiseksi ole kuninkaallista titteliä.

Kun prinssi Harry ja herttuatar Meghan ilmoittivat tammikuussa tahtovansa jättää brittihovin, mainitsivat he yhdeksi syyksi ratkaisulleen sen, että he tahtovat poikansa Archien kasvavan parrasvalojen ja mediamylläkän ulkopuolella tarjotakseen tälle rauhallisemman lapsuuden.

Perhe on sittemmin asettunut asumaan herttuatar Meghanin kotikonnuille Los Angelesiin, ja Archieta on varjeltu julkisuudelta kaikin keinoin. Edellisen kerran kuninkaalliset näkivät vilahduksen pienokaisesta sosiaalisen median välityksellä, kun tämä vietti ensimmäistä syntymäpäiväänsä.

Harry ja Meghan luopuivat hovin jättäessään kuninkaallisista HRH-titteleistään. Toukokuussa 2019 Sussexin herttuaparin esikoiseksi syntyneellä Archiella ei ole kuninkaallista titteliä, mutta hän saa brittilehti Expressin mukaan päättää 18 vuotta täytettyään, tahtooko hän ottaa tittelin käyttöönsä.

Vaikka Archie kieltäytyisi edelleen tittelistä, koskee häntä vielä aikuisiälläkin yksi sääntö, jos hänen isoisänsä prinssi Charles on tuohon mennessä noussut Britannian hallitsijaksi, sanoo lehdelle puhunut asiantuntija.

Asiantuntija Ian MacMarthannen mukaan tämä johtuu siitä, että kuuden ensimmäisen joukossa kruununperimysjärjestyksessä olevien kuninkaallisten on kysyttävä hallitsijalta lupaa avioitumiseen. 

Prinssi Charlesin noustessa valtaan Archie on Britannian kruununperimysjärjestyksessä kuudentena, joten häntä tulee koskemaan sama sääntö kuin hänen edellään kruununperimysjärjestyksessä olevia serkkujaan prinssi Georgea, prinsessa Charlottea ja prinssi Louis'ta. Archien edellä kruununperimysjärjestyksessä ovat serkkujen lisäksi hänen setänsä prinssi William ja isänsä prinssi Harry.

– Ennen vuonna 2013 tehtyä muutosta kaikkien kuninkaallisen perheen jäsenten täytyi kysyä vallassa olevalta monarkilta lupa mennäkseen naimisiin, ellei ollut aikeissa solmia avioliittoa jonkun toisen maan kuninkaalliseen perheeseen, sanoo MacMarthanne, jonka mukaan vuoden 2013 lakimuutoksella oli tarkoitus saada vanha lakia paremmin ajan tasalle.

Ainoa tapa, jolla Archie voisi siis välttyä kysymästä hallitsijan hyväksyntää avioliittoaikeilleen olisi se, että joku hänen serkuistaan saisi ennen tätä jälkeläisiä, jotka menisivät hänen edelleen kruununperimysjärjestyksessä. Toinen vaihtoehto on, että prinssi William ja herttuatar Catherine saisivat vielä neljännen lapsen.

Pienen Archien oli tiettävästi tarkoitus vierailla nykyisen hallitsijan kuningatar Elisabetin luona Balmoralin linnassa tänä kesänä, mutta matka peruuntui maailmalla jylläävän koronaviruspandemian vuoksi.

Archieta ei ole nähty Britanniassa sen jälkeen, kun hän matkusti vanhempineen Kanadaan viime vuoden marraskuussa. Perhe vietti joulua Kanadassa, eikä Archie ole sen koommin matkustanut vanhempiensa mukana synnyinmaahansa, vaikka Harry ja Meghan pistäytyivät pariinkin kertaan talven aikana Britanniassa.

Perhe muutti maaliskuussa Kanadasta Los Angelesiin, josta he ostivat kesällä oman talon Santa Barbaran alueelta.

Meghan ja Harry ovat myös pitäneet kuningattarelta häälahjaksi saamansa Frogmore Cottagen, mutta toistaiseksi on epäselvää, milloin perhe aikoo seuraavan kerran saapua Britanniaan.

Frogmore Cottagesta nousi kohu, kun pariskunta päätti jättää hovin taakseen. Kohun seurauksena Harry ja Meghan lupasivat maksaa veronmaksajien pussista talon remontoimiseen käytetyt 2,4 miljoonaa puntaa takaisin.

Lähteet: Express, Daily Mail

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja