Harry ja Meghan joutuvat luopumaan kuninkaallisista titteleistään – tämä on heidän nimiensä tulevaisuus

13:05
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä – mitä se tarkoittaa?

Prinssi Harry tulee olemaan edelleen prinssi, kuin myös herttuatar Meghan on edelleen herttuatar. 

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ilmoittivat tammikuun alussa vetäytyvänsä sivuun kuninkaallisista velvollisuuksistaan. Pari kertoi aikovansa jatkossa työskennellä taloudellisesti itsenäisinä brittihovista sekä asua Pohjois-Amerikassa. 

Herttuapari ilmaisi tuolloin halunsa työskennellä edelleen kruunua ja kuningatar Elisabetia tukien. Lauantaina 18. tammikuuta kuningatar Elisabet antoi asiasta virallisen lausuntonsa, useiden keskustelujen jälkeen. Tilanteen lopputulos oli se, että Harry ja Meghan joutuvat luopumaan kuninkaallisista titteleistään, eivätkä he tämän kevään jälkeen enää edusta muodollisesti kuningatarta. He eivät myöskään saa vastaisuudessa tuloja julkisista varoista.  

Tämä tarkoittaa sitä, että kun Harryn ja Meghanin ero brittihovista tulee voimaan, heihin ei enää viitata titteleillä "hänen kuninkaallinen korkeutensa".

Muuten asiat Harryn ja Meghanin tittelien suhteen pysyvät melko samanlaisina, kuin ennenkin. Harry tulee vastaisuudessakin olemaan prinssi, sillä se on hänen syntymäoikeutensa prinssi Charlesin poikana. Vain kuningatar Elisabet voisi ottaa tämän tittelin pois Harrylta, mutta sen täytyisi tapahtua erillisen päätöksen kautta. 

Harry ja Meghan ovat edelleen Sussexin herttua ja herttuatar. Voi kuitenkin olla, että pariskunta päättää ottaa itselleen sukunimen. Tälle on useita eri vaihtoehtoja. 

Harry tunnettiin armeija-aikoinaan kapteeni Harry Walesina, joten Wales voisi olla yksi vaihtoehto sukunimelle. Sukunimi voisi olla myös Sussex – nimi, jolla pariskunta tällä hetkellä parhaiten tunnetaan. Käyttöön voisi tulla myös Mountbatten-Windsor, joka on perinteisesti kulkenut kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin jälkeläisten keskuudessa. Meghanin ja Harryn toukokuussa 2019 syntynyt esikoinenkin on nimeltään Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Periaatteessa on myös mahdollista, että Harry ja Meghan ottaisivat käyttöönsä täysin uuden sukunimen. 

Sen lisäksi, että Harry tulee jatkossakin olemaan prinssi, on hän myös edelleen kruununperillinen. Tällä hetkellä Harry on kruununperimysjärjestyksessä kuudentena isänsä prinssi Charlesin, isoveljensä prinssi Williamin ja tämän kolmen pienen lapsen jälkeen. Näin ollen on äärimmäisen epätodennäköistä, että Harrysta tulisi koskaan kuningas, joten kruununperimysjärjestykseen ei tässä tapauksessa ole tarvinnut puuttua. Tilanne olisi todennäköisesti toinen, mikäli Harry olisi kruununperimysjärjestyksessä merkittävästi ylempänä ja olisi tehnyt vastaavan ilmoituksen kuninkaallisista velvollisuuksista väistymisestä. 

Lähteet: Refinery29, The Sun

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja