Harkitsetko eroa kumppanistasi? Ota huomioon nämä asiat

Avioeroa harkitsevalle psykologilla on antaa kolme vinkkiä: ensinnäkin kannattaa punnita päätös tarkkaan. Toisekseen, eroon päätyessä kannattaa ottaa selvää käytännön asioiden hoitamisesta. Kolmanneksi tulisi miettiä, miten asiasta kertoo jälkikasvulle.

Tuntuuko sinusta siltä, että olisi parempi erota aviopuolisosta? Psykologi Elizabeth Shaw kertoo australialaisen News.com.au-sivuston haastattelussa, että tällöin kannattaa ottaa huomioon kolme asiaa: harkinta, tiedonhaku käytännön asioiden varalta ja se, miten erosta kerrotaan lapsille. Myös Väestöliitto ja Suomi.fi-verkkopalvelu antavat vinkkejä näihin tilanteisiin.

1. Mieti vielä

Ajatus erosta voi tulla mieleen esimerkiksi silloin, kun suhdetta koettelevat erilaiset haasteet, Väestöliiton sivuilla kerrotaan. Työelämässä saattaa olla paineita, yhteistä aikaa kumppanin kanssa ei tunnu löytyvän tai ehkä toinen kokee, että perhevelvollisuudet eivät jakaudu tasaisesti. Myös lapsen syntymä ja pikkulapsiaika saattavat pistää suhteen koetukselle. On luonnollista, että parisuhteissa tulee vaikeita jaksoja ja että välillä mieleen pulpahtaa ajatus erosta.

Asiantuntijatahot suosittelevatkin aluksi vielä harkitsemaan, voisiko suhdetta hiertäviin ongelmiin löytyä jokin toinen ratkaisu kuin ero. Mikäli parisuhdehaasteiden ratkominen kaksistaan kumppanin kassa tuntuu haasteelliselta, kannattaa hakea apua esimerkiksi pariterapiasta, vinkkaa Suomi.fin Ero-opas

Myös Väestöliitto suosittelee pariskuntia antamaan aikaa tilanteelle ennen kuin tehdään päätös eri teille lähtemisestä. Jos asioista pystytään rauhassa keskustelemaan, voi se antaa myös teille enemmän ymmärrystä siitä, miksi suhteenne päättyi eroon.

Voi käydä niinkin, että asioiden puimisen myötä erokriisi kääntää suhteenne uudelle, paremmalle tolalle. Toisaalta on toki myös tilanteita, joissa on parempi vain erota. 

Shaw'n mukaan varmuus voi olla tärkeää erosta toipumisen kannalta. Siten voit myös välttyä katumukselta myöhemmin.

2. Etsi tietoa

Mikäli päädyt eroamaan, kannattaa etsiä tietoa eroprosessin ja muiden käytännön asioiden hoitamisesta. Vuonna 2018 julkaistussa jutussamme juristi kertoo prosessin vaihe vaiheelta. Lakitietoa löytyy myös Suomi.fistä.

Mikäli ero oli luonteeltaan hyvin ikävä, voi olla viisasta käydä läpi myös digiasiat. Esimerkiksi salasanat voi tällöin olla syytä vaihtaa.

Ero voi tuntua raastavalta. Videolla kerrotaan, miten sydänsuruista voi selvitä. Juttu jatkuu videon alla.

3. Mieti, miten kerrot asiasta lapsille

Vanhempien avioero on myös kriisi lapselle, stressaa tätä ja muuttaa tämän elämän, kertoo Mielenterveystalo. Lapsella voi kestää vuosiakin sopeutua vanhempien eroon.

Lapselle tulisi kertoa eropäätöksestä oikealla tavalla. Tähän lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen ja teologian tohtori, perheterapeutti Heli Pruuki antoivat vinkkejä Huomenta Suomen haastattelussa vuonna 2017. Tärkeintä olisi pystyä kertomaan asiasta jälkikasvulle yhdessä, rauhassa ja riitelemättä. Katso haastattelu alla olevalta videolta.

Näin kerrot lapselle avioerosta 11:21

Lue myös:

    Uusimmat