Hanna-Riikka Siitosen tarina – monilahjakkuus nousi lavalle ensimmäisen kerran vain 6-vuotiaana: ”Musiikki on ollut aina tärkein juttuni”

15:26

Näyttelijä, muusikko Hanna-Riikka Siitonen kuoli pitkän sairauden uuvuttamana maanantaina 23. heinäkuuta. Hän oli 47-vuotias.

VIDEO: Taikapeili vieraili Retrovartissa huhtikuussa 2017

Hanna-Riikka Siitonen syntyi vuonna 1970 Helsingissä. Hänen äitinsä on Helsingin entinen kaupunginjohtaja, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen ja isänsä viihdetaiteilija Fredi, eli Matti Siitonen.

Hanna-Riikan musikaalisuus kävi ilmi jo varhain. Isä otti tyttären kanssaan lavalle ensimmäisen kerran, kun tämä oli vain kuusivuotias. Kaksikko oli tehnyt yhteisen joululevyn ja esiintyi täpötäydelle Finlandia-talolle. Yleisön joukossa istui myös presidentti Urho Kekkonen.

– Itse levyn tekoa en juuri muista, mutta sen Finlandia-talon konsertin muistan. Hetkeä ennen konserttia aloin epäillä, onko minusta tähän. Minulla meinasi mennä ääni, eikä kukaan ollut kertonut, että jännitys kuivattaa kurkkua. Tonttu Torvinen alkoi sitten aika käheällä äänellä, Siitonen muisteli nauraen Retrovartti-ohjelman haastattelussa vuonna 2015.

Isä ja tytär viihdyttivät suomalaisia joululauluillaan myös jättisuositussa Toivotaan, toivotaan -ohjelmassa vuonna 1980.

– Olin kauhean vakava ja tosissaan. Se oli jo silloin totista hommaa, tämä musabisnes. Minä vetelin kuulokorvalta, vaikka olinhan tuossa vaiheessa jo soittanut neljä vuotta pianoa ja pari vuotta viulua. Teorioita oli jo opeteltu.

– Se oli jo silloin vähän sellaista lapsilaulajan elämää. Se vakavuus kertoo siitä, että se oli tärkeä juttu. Musiikki on kuitenkin ollut aina tärkein juttuni, Siitonen pohdiskeli vuonna 2015.

Taikapeili ja vakava sairaus

1990-luvulla aikuiseksi kasvanut Hanna-Riikka tuli suurelle yleisölle tutuksi Taikapeili-yhtyeen vaaleaverikkönä. Siitonen ja Nina Tapio perustivat duon vuonna 1994 ja se muistetaan muun muassa Jos sulla on toinen -hitistään. Taikapeili julkaisi urallaan kolme studioalbumia ja keikkaili viime vuosiin saakka.

Samaan aikaan, kun Taikapeili nautiskeli suurinta suosiotaan, Siitonen valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta.

Siitonen oli vain 29-vuotias, kun hänelle diagnosoitiin parantumaton kilpirauhassyöpä vuonna 2000. Samana vuonna Siitonen alkoi tapailla tulevaa puolisoaan, näyttelijä-ohjaaja Janne Virtasta.

Siitonen ja Virtanen tanssivat häitään vuonna 2003. Liittoon syntyi yksi lapsi, Vieno-tytär.

Elämä vakavan sairauden kanssa ei ollut helppoa. Siitonen kävi lähellä kuolemaa kesällä 2015, kun hänen molemmista keuhkoistaan löytyi veritulpat. Laulaja kertoi Me Naiset -lehden haastattelussa luhistuneensa alastomana mökkinsä kuistille.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, hän kertoi haastattelussa.

"Minun on näyttelijänä tullut aika kiittää"

Hanna-Riikka Siitonen pääsi jakamaan esiintymisoppejaan huippusuositussa Idols-laulukilpailussa. Siitonen toimi laulajan urasta haaveilevien kilpailijoiden laulunopettajana vuosina 2005-2008.

Mittavimman televisiopestinsä Siitonen teki Ylen Uusi päivä -ohjelmassa, jossa hänen roolihahmonsa oli nimeltään Lissu. Siitosen pesti sarjassa alkoi vuonna 2010 ja jatkui aina viime helmikuuhun saakka.

Helmikuussa Siitonen jäi sairauslomalle näyttelijän työstään. Hän ei tuolloin kertonut tarkemmin sairauslomalle jäämisen syytä.

– Tutustuin Lissuun vuonna 2010. Siitä lähtien olen saanut elää ja luoda hänen kanssaan tarinaa, joka onneksemme jatkuu vahvana vielä hyvän aikaa. Minun on näyttelijänä kuitenkin tullut aika kiittää ja kätkeä valtava kasa muistoja sydämeeni, Siitonen kirjoitti tuolloin.

Sarjan työryhmä julkaisi eilen keskiviikkona Facebookissa koskettavan muistokirjoituksen edesmenneelle näyttelijälle.

– Hanna-Riikan avulla Uusi Päivä löysi äänensä. Nyt se ääni on vaiennut, mutta säilyy muistoissamme. Rakasta työtoveria ja ystävää jää kaipaamaan koko Uuden Päivän työyhteisö.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja